По-висок ДДС ще изяде приходите на бизнеса

По-висок ДДС ще изяде приходите на бизнеса

По-висок ДДС ще изяде приходите на бизнеса

Повишаването на данък добавена стойност пряко ще удари не само потребителите, но и производителите. При по-високи цени българите ще купуват по-малко, а много търговци ще негодуват. Коментарът е специално за „Мениджър Нюз” от независимият икономист Лъчезар Богданов от Индъстри уоч по повод намеренията на правителството да увеличи сегашната ставка на данъка. 

Причината бизнесът да бъде силно засегнат от ръста на данъка добавена стойност с 2 или 4 от сегашните 20 процента, е че оборотите ще паднат, а разходите ще останат същите. Същевременно, натискът от страна на пазара за по-ниски цени ще остане. Това за всяка фирма производител означава, че ще продава по-малко.

Автоматично, след въвеждането на по-високото ДДС цените ще се повишат, а това ще стимулира инфлацията.

Експортно ориентираните компании няма да бъдат засегнати, но тези които произвеждат и продават на вътрешния пазара ще отчетат сериозни спадове.

Така в дългосрочен план може да се окаже, че значителни инвестиции, планирани за производство у нас, ще заобиколят страната.

Икономическият анализатор г-н Богданов е убеден, че начинът да се запълни дупката в бюджета не е като се увеличават данъците, а като се намалят разходите на държавата.

Венцислав Савов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ