Притеснения за глобалния растеж спряха долара

Притеснения за глобалния растеж спряха долара

Притеснения за глобалния растеж спряха долара

Валутният пазар си даде почивка през изминалата седмица. Еврото и доларът не регистрираха съществено движение като останаха в тесния коридор между 1.24 и 1.25 EUR/USD.

Паузата идва след същественото поевтиняване на еврото след действията на централните банки. Страхът от дефлация е много силен, особено след понижението на петрола през тази година. Валутният пазар обаче реагира най-силно с разпродажби на британския паунд през миналата седмица, след като централната банка на Великобритания намали прогнозите си за растежа в страната и инвеститорите започнаха да променят позициите си.

Очаква се негативните процеси в Европа да повлияят на британската икономика, включително и да допринесат за много слабо движение на потребителските цени. Тези прогнози не бяха промени от изненадващото подобрение на икономиките на Франция и Германия, които успяха да регистрират по-силен растеж спрямо очакванията на анализаторите за третото тримесечие.

В дългосрочен план обаче няма причина за позитивни очаквания, като Европа ще продължи да изостава от САЩ по отношение на икономически растеж и условия за развитие на бизнеса. Щатските данни също показаха по-добро нарастване на продажбите на дребно, но валутните спекуланти не дадоха значим превес на долара. В момента вниманието е насочено предимно към Европа и Китай, които разочароват с по-слабо развитие и са причина за песимистичните очаквания за глобалния растеж. Поради тази причина има основания за предпазливост, защото и щатската икономика ще пострада при глобално забавяне. Равнището от 1.24 долара засега спира поевтиняването на еврото.

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ