Произведено в Правец. Oт Siemens

Произведено в Правец. Oт Siemens

Произведено в Правец. Oт Siemens

Разположена на час път с автомобил от центъра на София, сградата на някогашния завод за печатни платки за компютри в Правец не е потънала в прах и спомени за отминала слава. В нея от 2011 г. се помещава модерна фабрика на „Siemens България” за производство на апаратура за електричество с високо напрежение.

„Това, което правим тук, няма общо с някогашното компютърно производство. Работим в друг сектор – енергетиката”, обяснява изпълнителният директор на фабриката инж. Дечко Карагьозов. И все пак има неща, които свързват двете. Местоположението и човешкият потенциал. 99,9% от работниците са местни хора от Правец, при това добре квалифицирани. Макар и загубил блясъка на славното минало на българската електроника, градът държи хубави традиции в чуждоезиковото обучение на гимназисти. Младежите там завършват с добро владеене на няколко европейски езика – немски, английски, френски. Това, по думите на главния изпълнителен директор на Siemens за България инж. Боряна Манолова, е една от причините заводът да се премести в Правец през 2011 г. Преди това той се намираше в Ботевград. „Бизнесът ни се разрасна. Първоначално бяхме в една „къща”. Купихме още една, но и тя ни стана тясна”, разказва инж. Карагьозов.

Тази година измервателни трансформатори, догодина - бобинирани тела

Със създаването на завода в Ботевград през 2006 г. германският концерн Siemens установява производството си у нас и започва да прави за износ активни части за токови измервателни трансформатори. Инвестицията е за 2,045 млн. евро. Работата потръгва и дейността на предприятието се разширява през 2008 г. с производството на бобинирани тела за прекъсвачи високо напрежение. Продукцията се прави в България с два материала – мед и хартия, които се внасят, защото са много специфични. Цялото производство се изнася за съоръженията на Siemens в Германия, Франция и Италия, като намира приложение в електроцентрали, подстанции и електропроводи. Най-новото развитие във фабриката е от тази година - внедряване на стриктна програма за безопасност на работниците, спусната по цял свят по общо изискване от компанията майка с централи в Мюнхен и Берлин.

Когато е създаден през 2006 г., заводът стартира с 60 души. Днес работниците в базата в Правец са 300. Те са мъже и жени на различна възраст с най-малко средно специално образование. Всеки един от тях е преминал дълъг вътрешен курс на обучение. Работят активно в сложна, механизирана, стерилизирана среда. Външният посетител, влязъл да разгледа завода, се озовава в широки коридори, които разделят добре осветените помещения на различни отдели. Процесът на производството на високоволтовата апаратура се движи от едно помещение в друго. В първите две работят само мъже, в последните предимно жени. Разделението е случайно. Особено специален е отделът за облицоване на елементи с хартия.

Без лак за нокти. Всички са с еднакви обувки

В него работят предимно жени, които управляват ръчно машини за облицоване с хартия, с която се изолират получените в предишните отдели по пътя на производствения процес части за електропреносните мрежи в чужбина. Хартията, която използват, е специална и на външния посетител не се разрешава да я пипа. Тя е най-чистата в света, обяснява директорът инж. Карагьозов. Внася се от едно единствено място, откъдето Siemens и конкурентите й могат да я купят - от Норвегия. Там се добива от "уникално чиста гора, с дървета, които се поят от водата на едно кристално езеро". Използва се за многократно обвиване на направените в завода компоненти със заоблени форми. Наслоява се до 10 пъти, за да бъде изолацията възможно най-добра. Процесът на „опаковане” с хартията се извършва по този модерен начин само в три завода в света – в Правец и в два други в Канада и в Китай. Жените в отдела, които работят с нея, поддържат максимална чистота на ръцете. Не им се разрешава да се лакират. Мажат се със специален крем.  

Направено от Siemens в България

Siemens поддържа производството си в Правец с международен стандарт. Работи се на две смени по осем часа. Всеки работник прекарва минимум шестмесечен курс на обучение. Трима души от българския завод в момента се обучават във Франция. Там ще останат три месеца, след което ще се върнат, за да донесат иновативни умения и да подобрят процеса в Правец. Сред постиженията, с които ръководството се гордее, е увеличаване на оптимизацията - същото количество продукция, както по-рано, днес се произвежда за по-малко часове. Измежду всичките девет завода на Siemens с производство в глобален мащаб, нашият се нарежда по представяне на четвърто място. Това сочи вътрешна класация на концерна. Компаниите на Siemens в държавите се състезават не само с конкурентните си - други компании, но и помежду си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ