Русия затяга медийния контрол

Русия затяга медийния контрол

Русия затяга медийния контрол

Депутати в Москва внесоха за разглеждане законопроект, който предвижда затягане на контрола върху собствеността на руските медии, съобщава Би Би Си. Проектът определя таван на чуждестранната собственост в медиите в Русия до 20%, включително за собствениците, които индиректно имат дял в тях чрез руски партньори.

"Руските медийни организации или са притежание на държавата, или са контролирани от лоялни на президента Путин олигарси", пише Би Би Си. В същото време съюзникът на Путин Сергей Железняк коментира, че страната му е изправена пред "информационна война от чужбина, насочена срещу нея“.

Руските телевизионни новини например обвиняват правителството в Киев в провокиране на сблъсъците в Източна Украйна чрез агресия, включително безразборно обстрелване на цивилни. Киев пък обвинява проруските сепаратисти за насилието и твърди, че Русия го е провокирала чрез снабдяването им с тежко въоръжение.

Законопроектът за медиите в Русия е внесен за гласуване в руската Дума на 23 септември, съобщава ИТАР-ТАСС. Ограниченията, заложени в него, се отнасят и до собствеността на списанията, интернет сайтовете и вестниците в страната, освен то масовите телевизия и радио. Очаква се той да стане закон – болшинството от депутатите в руския парламент подкрепят държавния глава и са от неговата партия "Единна Русия“.

Сред медиите с чуждестранна собственост в Русия се включва либералният бизнес ежедневник "Ведомости“, в който имат равен дял от по 1/3 "Уолстрийт джърнъл“, "Файненшъл таймс“ и финландския медиен холдинг "Санома“. "Санома“ притежава и руската група "Фешън Прес“, която издава в страната списанията "Космополитън“, "Ескуайър“ и "Гуд Хаускийпинг“. Руско подразделение на немското издателство "Аксел Шпрингер“, което разпространява таблоидите „Билд“ и „Ди Велт“ в Германия, пък издава в Русия версия на списание "Форбс“ със сайт.

"Хърст Корпорейшън“ е сочена за партньор чрез кипърска фирма в "Хърст Шкулев Медиа“, която публикува руските версии на списанията "Ел“, "Максим“, "Мари Клер“. "Сайколоджис“. Шведската "Модерн Таймс“ е съсобственик на ТВ канала STS, заедно с руските групи "Итера“ и "Национална медийна група“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ