Софтуер заменя банкови служители

Софтуер заменя банкови служители

Софтуер заменя банкови служители

Много професии са застрашени от изчезване в идните 20 години, предупреди Бил Гейтс на конференция във Вашингтон, организирана от изследователската организация „Американски институт за предприемачество”. Тези професии, по думите му, ще бъдат заменени от софтуерната автоматика или т.нар. ботове*, на технологичен жаргон.

Най-засегнати ще бъдат банковите служители, отпускащи заеми на физически лица и малки фирми. При тях вероятността от изчезване е 98%, според изследване на Оксфордския университет. В Америка даже стартира фирма, която преценява на кого да отпусне кредит само с компютри. Казва се Daric Inc. и е онлайн кредитор, частично финансиран от бившия председател на американския банков гигант Wells Fargo & Co. Ричард Ковачевич. Използва алгоритъм, който прави преценка на базата на кредитното минало. Системата постоянно се обновява. Отпускането на кредит от нея е интернет изживяване, в което няма нужда от екипи анализатори, които да се развихрят в хипотези и да пресмятат прогнози. Софтуерът го прави бързо, с големи обеми от данни. Във фирмата не работи нито един човек, одобряващ или отхвърлящ кредити.

----------------------------------------------------

*Думата „бот” е съкращение от робот и назовава компютърна програма, която ползва мрежови услуги, предназначени за хора, за да извършва автоматични действия като обработката на данни. Използването на бот позволява иначе трудоемки задачи да бъдат решени автоматично. В някои обстоятелства то се счита за неетично.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ