Цял град се надигна срещу "Макдоналдс"

Цял град се надигна срещу Макдоналдс

Цял град се надигна срещу "Макдоналдс"

Жителите на най-здравословния град в Америка - Лома Линда реагираха с гняв на решението за откриване на ресторант „Макдоналдс“на територията му. Лома Линда, Калифорния, в който пушенето е забранено от три десетилетия насам е един първенците по дълголетници в света. Половината от населението от 23 000-те жители са вегетарианци, избягват алкохола, цигарите и кофеина. Според уебсайта на града, той "предлага на жителите алтернативи, неприсъщи на характерния съвременен начин на живот". Решението на градския съвет да се даде възможност за франчайз на "Макдоналдс“ разгневи гражданите, които настояват то да бъде отменено, предава Daily Telegraph.

През 2005 г., Лома Линда беше определен от National Geographic като едно от четирите места в света с най-много хора, които живеят здравословно. Останалите бяха Сардиния, Окинава в Япония и Никоя в Коста Рика. Друго проучване установи по-ниски нива на рак и сърдечни заболявания в Лома Линда. Мъжете в града живеят средно седем години по-дълго в сравнение с другите калифорнийски мъже.

Сред критиците на отварянето на заведението са и лекари в медицинския център на университета Лома Линда. Д-р Уейн Дизингър, ръководител на превантивната медицина, заяви пред "Лос Анджелис Таймс": "Лома Линда е град символ на здравословния живот, а "Макдоналдс" е един вид символиката на нездравословния начин на живот. "Макдоналдс" не се вписва в Лома Линда. Сравнете го със закона за пушенето няма никакво съмнение, че пушенето е вредно за здравето на хората. Предлагането на бързо хранене също е вредно за тяхното здраве".

Други обаче не са съгласни и смятат, че трябва да се защитят интересите и на тези, които харесват менюто на  "Макдоналдс", ако искат да я ядат. Първият ресторант от веригата "Макдоналдс", отворил врати през 1940 г. е само на пет мили от Лома Линда в Сан Бернардино.

В изявление веригата за бързо хранене успокоява надигналото се недоволство, като уточнява, че предлага и салати без месо, които са напълно съвместими с концепцията за здравословно хранене и биха удовлетворили  вегетарианците.

"Макдоналдс" иска да бъде един добър съсед в общностите, които обслужваме. Ние работхиме усилено през последните няколко години, за да имаме опции в нашето меню, които да посрещнат различни хранителни нужди. Вярваме, че новия ресторант ще намери подкрепа. Лома Линда със нейния съвременен опит за хранене ще помогне за повишаване на икономическия растеж", се казва в изявлението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ