нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 евтини интериорни идеи за малкия магазин

Джули Оуен е американка, която купува малко пространство за магазин за мебели в Армонк, Ню Йорк през 2008 г. Разполагайки с около 280 кв. м., тя е била изправена пред сложната задача да намери начин да изложи линията мебели, които предлага, подчертавайки аксесоарите и комбинациите от цветове. Решението й? Разделила е пространството на части и е подредила в него мебелите така, че хората да си ги представят у дома. Използвала е етажерки за книги, екрани и други предмети, характерни за уютния хол.

Джули открива, че за да извлечеш максималното от малко пространство за магазин, трябва да мислиш стратегически, да анализираш дизайна на помещението и да прочетеш малко повече за тактиките и ефектите на мърчандайзинга.

Тук следват 7 простички и не толкова скъпи идеи от интериорния дизайн, в случай, че сте поставени в нейното стартово положение и искате да декорирате по впечатляващ начин свой малък търговски обект. Или в случай, че мечтаете някой ден да сторите това. Цитирани са от сп. Entrepreneur. Препоръчва ги Джули Оуен, с която започва историята и която успява да постигне впечатляващ търговски и дизайнерски успех, без да има много опит и без да е професионалист в маркетинга. Предложенията й са следните:

1. Изрисувайте стена и я направете акцент на магазина. Оцветете я в ярки цветове. Боята не излиза скъпо. Ако е направена добре, цветната картина може да създаде впечатление за повече пространство.

2. Създайте ефекти, подобни на тези на прозореца. Рамките отварят малкото пространство и го правят да изглежда по-голямо. Ако имате стена, която прегражда две стаи, и в двете стаи излагате стоките си, пробийте в стената вътрешен прозорец, в случай, че е възможно. Друг интересн начин да създадете ефекта на прозореца е като спуснете завеси около издължени огледала. Това създава илюзията за повече светлина и движение в малкото помещение.

3. Мислете "вертикално". Като показвате стоки по различни начини – обърнати с главата надолу, изложени настрани и подредени по всякакъв неочакван начин, засилвате зрителния ефект от присъствието в магазина ви. Вниманието на потенциалния клиент, се насочва към интересно изложените предмети. Запомнят се оригиналните решения и се отдава по-малко внимание на ограниченото пространство. Затова, поставете рафтове на различни нива. Освен това можете да спуснете завеси и други платове от тавана до пода. Това ще привлече окото и ще създаде впечатление за простор.

4. Избягвайте създаването на впечатление за хаос и безпорядък. Използвайте естествени цветове като слонова кост и сиво за мебелите. Показвайте по-големи обекти за продажба. Когато допълвате интериора с по-малки търговски артикули, изберете ги в светли цветове. Например по-малки, но бели вази или възглавници. Не забравяйте, че е важно да създадете усещане за елегантност, комбинирано с впечатление за обем.

5. Придвижете се отвъд нареждането върху рафтове. Поставянето на предмети върху полици може да е най-ефективния начин да използвате максимално стените си, но сте способни да намерите и други креативни начини да излагате продуктите си като спестявате налично пространство. Ако продавате гердани и накити, вместо да ги поставяте в големи сандъци на пода, както много често се прави, окачете ги на стара картина с богато украсена рамка. Заложете на античните предмети.

6. Използвайте отворени шкафове за книги и чекмеджета.

7. Осветете пространството си по различен начин. Светлината е ключов елемент. Тя има решаваща роля за създаването на атмосфера във всеки магазин. Особено важна е за по-малките пространства. Ако даден ъгъл в магазина ви не е добре осветен, той е загубен. Можете да използвате комбинация от проследяващи светлини, лампи, стенни свещници и светлинни картини. Заложете на личния си нюх и естетика.

още от Бизнес