Булгаргаз няма да пипа цените, ЕРП-та обаче искат повишение

Булгаргаз няма да пипа цените, ЕРП-та обаче искат повишение

Булгаргаз няма да пипа цените, ЕРП-та обаче искат повишение

"Булгаргаз" няма да иска промяна в цената на природния газ през второто тримесечие, съобщиха от компанията. Окончателното предложение за цената на синьото гориво ще бъде оповестено при внасянето му в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 11 март.

Нов опит за вдигане на цени обаче ще пробват ЕРП-тата. След като миналата седмица от ЕВН обявиха, че ще внесат предложение за поскъпване на токи между 7-10 процента, същата заявка даде днес и Енерго-Про

Цената на тока трябва да се повиши минимум между 7 и 9 процента, заяви във Варна управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев.

Според него добре би било ако нивата на цените на тока бъдат върнати отпреди март 2013 г.  Абаджиев обаче побърза да се застрахова, че коментарът му в никакъв случай не означава, че компанията ще иска 12,7% увеличение на колкото би се равнявало ценовото равнище от въпросния период. Именно то доведе до февруарските бунтове през 2013 г., след които във времето последваха три намаления на тока - през март  с 6,2%, през август с 3,8%, и в края на годината с още 2,7%.

Както и при ЕВН, мотивите, с които Енерго-Про ще защити предложението си са направени инвестиции в поддръжка на мрежата, които обаче не са признати от ДКЕВР като разход.

Ако още през тази година не се промени ценообразуването и начинът на признаване на разходите, то мрежата няма да издържи и качеството на тока ще се влоши, предупреди Арабаджиев.  Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче публично обеща миналата седмица, че и тази година няма да има поскъпване на тока нито за бита, нито за бизнеса.

От ЧЕЗ все още не са заявили официално намеренията си, но и там се обмисля искане за поскъпване в размер на поне процента на инфлация.

По закон енергодружествата са длъжни до 28 февруари да обявят ценовите си намерения за второто тримесечие на текущата година. Окончателното решение обаче има ДКЕВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ