Българите намаляват с по 8 души на час

Българите намаляват с по 8 души на час

Българите намаляват с по 8 души на час

Населението на България намалява с над 60 000 души на година, или средно с по 172 човека на ден или 8 души на час. Това съобщи в Пазарджик председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов, цитиран от Дарик. 

За 5 години населението в Пазарджик е намаляло с 22 000 души, каза проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика. Според него България е попаднала в жестока, дълбока бездна на демографската катастрофа.

Страната ни е на първо място по намаляване и изчезване на населението, посочи проф. Иванов, позовавайки се на официалните статистики на Световната банка, на ЕК, на ЦРУ. Той направи препратка към сайта на ЦРУ, където според него са достоверните данни за населението на България към юли 2012 г. - 6 891 300, от над 9 млн. през 1989 г.

Според него една от причините за демографската криза е неравномерното развитие на регионите. Като пример той направи съпоставка на състоянието в София и Пазарджик.

Само за 5 години, от 2007 до 2012 година, населението на Пазарджик е намаляло с 22 000 души. В същия период обаче хората в София са се умножили с 60 000 души.

През следващите дни над 120 водещи учени и експерти в областта на статистиката, социологията, психологията, икономиката и историята се събират, за да предложат идеи за преодоляване на демографските проблеми у нас. Това ще се случи на форума „Демографската ситуация и развитието на България”.

Събитието в края на месец февруари се организира от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките и е част от програмата за отбелязване на 145-годишнината от създаването на Академията.

Демографските проблеми на България ще бъдат дискутирани в рамките на осем тематични работни групи. Това са „Раждаемост и семейна политика”, „Здраве, продължителност на живота, смъртност”, „Динамика на миграционните движения”, „Уязвими групи и общности и тяхната интеграция”, „Териториални различия и депопулация”, „Исторически аспекти на демографското развитие по българските земи”, „Заетост и пазар на труда” и „Стареене на населението”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ