Българите сред най-недоволните от заплащане и здравеопазване в ЕС

Българите сред най-недоволните от заплащане и здравеопазване в ЕС

Българите сред най-недоволните от заплащане и здравеопазване в ЕС

Страната ни се нарежда на едни от първите места в ЕС по степен на неодобрение на населението по отношение на доходите и състоянието на здравеопазването. Това показват данни на „Евробарометър”.

В проучването двата показателя са оценявани по скалата от – 10 до + 10.

Най-недоволни от парите, които разполагат са унгарците (-2,5), следвани от българите (-2,3), румънците и гърците (-2,1).

Най-доволни от доходите на домакинствата са в Швеция (+5), Дания (+4,7), Люксембург (+4,6) и Холандия (+4,2).

Средната оценка в ЕС за здравеопазването е положителна, като авторите на изследването правят уговорката, че трябва да се отчетат огромните разлики в различните страни членки. Белгийците дават оценка от + 6,3, следвани от австрийците + 5,2, докато оценката на румънците е минус 5,1, в Гърция – минус 3,7, а в България – минус 2,8.

Мнозинството европейци са критично настроени относно настоящето на своите държави, но в същото време отчитат, че икономиката се възстановява и са доволни от собственото си положение. Средната оценка за Европа е + 3,5 или с 0,4 по-висока спрямо 2010 г., макар хората да отбелязват, че всекидневният живот е поскъпнал.

Най-високи оценки за начина на живот като цяло - площ за живеене, настояща  работа и финансови възможности на домакинството дават гражданите на скандинавските държави, страните от Бенелюкс, Великобритания и Ирландия. Най-недоволни са гърците, източноевропейците, гражданите на балтийските държави, Унгария и Португалия.

Европейците са най-недоволни от начина, по който правителствата се справят с неравенството и бедността (средна оценка -2,5). Единствено гражданите на Люксембург дават положителна оценка, а най-недоволни са в Латвия, Румъния, Гърция и Литва с оценка минус 5 или по-ниска.

По отношение на публичната администрация европейците като цяло са разочаровани – средна оценка минус 1,4. Най-ниска оценка на институциите си дават гърците – минус 5,9.

По отношение на пенсионната политика анкетираните в 26 от 27 страни членки заявяват, че ситуацията е по-зле отпреди 5 години и дават негативна оценка за перспективата през следващите 12 месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ