България, начело в черна статистика по брой загинали на пешеходни пътеки

България, начело в черна статистика по брой загинали на пешеходни пътеки

България, начело в черна статистика по брой загинали на пешеходни пътеки

Страната ни е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки. Това заяви пред агенция „Фокус” председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Затова е нормално българските родители да искат справедливо наказание за шофьорите убийци, коментира той.

На специална среща днес в Народното събрание пострадали при катастрофи, както и близки и роднини на жертви на пътя днес ще настояват да отпадне условната присъда за пияни водачи, причинили смърт зад волана.

Масово в пролетно-летния сезон, особено в малките населени места, има мълчаливо съгласие човек, който е употребил алкохол, да шофира, добави Тодоров. „В крайна сметка много често, когато стане катастрофа с такава пияна компания, шофьорът остава жив, а загиват спътниците му”, каза той.

В края на миналата седмица от МВР съобщиха, че започва проверка на състоянието на пешеходните пътеки в страната. Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията, утвърдени със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов и регионалният министър Лиляна Павлова.

Администрациите за контрол по спазване правилата за движение по места ще извършат анализ на определената пътно-транспортна обстановка във връзка с интензивността на пешеходните и автомобилните потоци. Пешеходните пътеки с голяма аварийност ще бъдат отбелязани, както и тези с висока интензивност на движение. Освен това се предвижда маркировката на пешеходните пътеки да бъде полагана върху цветен фон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ