България сред най-атрактивните страни за инвестиции в зелена енергия

България сред най-атрактивните страни за инвестиции в зелена енергия

България сред най-атрактивните страни за инвестиции в зелена енергия

България е една от 35-те страни с най-атрактивни условия за инвестиция в зелена енергия. Това показва индексът за атрактивност на страните-производителки на възобновяема енергия, изготвен от „Ърнст и Янг”. Страната ни попада за пръв път в него.

Начело в рейтинга е Китай, който държи тази позиция от август 2010 г. и я дължи главно на инвестиции в енергия от офшорни ветрове и слънчева енергия (CSP).

Втори са САЩ, където сериозната опозиция на републиканците в Конгреса срещу правителствената програма за стимулиране на възобновяема енергия блокира възможностите за сериозен напредък.

На трето място е Индия, а България се нарежда на 32-ро място в таблицата, изпреварвайки държави като Австрия, Чили и Чехия. Причините да бъде включена в този индекс според „Ърнст и Янг” са силен ръст на производството на възобновяема енергия от 2007 г. насам, като само за миналата година той е бил 67%. Новият закон за ВЕИ, макар и противоречив, идва с амбицията да направи растежа на зелена енергия устойчив, коментират анализаторите на компанията.

Индексите за атрактивността на държавите дават оценка на националните пазари на енергия от възобновяеми източници, на инфраструктурата, необходима за развитие на възобновяема енергия и на тяхната уместност по отношение на индивидуалните технологии. Индексите класират пазарите на възобновяеми енергийни източници по страни и технологии и се актуализират на тримесечие.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ