Българският бизнес е на последно място по иновации в ЕС

Българският бизнес е на последно място по иновации в ЕС

Българският бизнес е на последно място по иновации в ЕС

Българският бизнес е на последно място по инвестиции в иновации в Европейския съюз. Това съобщиха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по време на семинар.

„Анализите сочат, че икономиката на България е твърде зависима от евтина работна ръка и сектори, свързани със суровини", заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.  

За България е подходящо да бъдат определени широки приоритети за подкрепа – например здравеопазването, околната среда, енергетиката, смятат експертите от Световната банка. От своя страна от министерството посочиха като стремеж да се преструктурира икономиката към сектори, които създават висока добавена стойност.

Националният иновационен фонд и Националният фонд за научни изследвания са сред основните инструменти за подкрепа на иновациите, в допълнение на мерките, предвидени за тази дейност по Оперативна програма „Конкурентоспособност".

Фондът финансира както научно-приложни изследователски проекти с максимален размер на безвъзмездната помощ 500 000 лв. и срок за изпълнение на проекта от 12 до 36 месеца, така и технико-икономически проучвания, при които помощта е 50 000 лв., а срокът от 6 до 12 месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ