Включваме се в операция на НАТО срещу сомалийските пирати

Включваме се в операция на НАТО срещу сомалийските пирати

Включваме се в операция на НАТО срещу сомалийските пирати

Български военнослужещи ще се включат в операцията Ocean Shield на НАТО срещу  морското пиратство в региона на Сомалия, реши правителството. На този етап нашето участие ще е с до пет български военнослужещи, уточняват от пресслужбата на Министерски съвет.

Участието на страната в операцията е в допълнение към приноса ни в провежданата от ЕС операция Atlanta и ще демонстрира съпричастност в борбата с морското пиратство. Необходимите финансови средства ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на отбраната.

Тази година два кораба с български моряци попаднаха в плен на сомалийски пирати. През юни британският товарен кораб "Ейшън глори" с осем български моряци на борда бе държан в плен от сомалийски пирати в продължение на повече от пет месеца. През май пък танкерът "Панега", собственост на Параходство "Български морски флот", също беше отвлечен в Аденския залив и освободен през септември. По данни на Министерството на външните работи към края на юни 2010 г. над 2000 са българските моряци, които плават под чужд флаг. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ