Георги Ангелов: Няма негативна реакция към България на международните пазари в последните дни

Георги Ангелов: Няма негативна реакция към България на международните пазари в последните дни

Георги Ангелов: Няма негативна реакция към България на международните пазари в последните дни

Данните от последните няколко часа преди началото на протестите в София тази вечер показват, че няма видима негативна реакция спрямо събитията у нас на международните пазари. В последните няколко дни, преди и след оставката на финансовия министър Симеон Дянков, няма разлика в графиката на застраховката за фалит на България. Това каза в ефира на bTV икономистът на Институт „Отворено общество” и автор на списание „Мениджър” Георги Ангелов.

По думите му в последните дни, изненадващо дори и за него, се наблюдава изключителна стабилност на страната ни на международните финансови пазари. Външният дълг е поскъпнал едва с 0,2%. Това показва много стабилна, дори неочаквано стабилна позиция на България. „Това е и позитивен знак вероятно на утрешния аукцион”, каза той.

Във връзка с коментара на премиера Бойко Борисов, че Дянков се е справил зле по отношение на икономическия растеж, Георги Ангелов отбеляза, че е вярно, ако се погледне предизборната програма на ГЕРБ. Там освен финансова дисциплина бяха обещани и икономически реформи. Както и реформи в бизнес средата, които да увеличат икономическия растеж и да доведат до създаване на работни места.

„Всъщност тези реформи за съжаление не се случват или се случват много бавно и съответно резултат е, че имаме продължаваща загуба на работни места. Имаме 16 поредни тримесечия на загуба на работни места. Това, разбира се не е отговорност само на министър Дянков, той бе икономически вицепремиер, но и на министъра на труда. Но със сигурност икономическият растеж не е толкова висок, колкото би трябвало да бъде, за да растат доходите и заетостта”, каза Ангелов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ