Депутатите пак си приеха промените в НПК. Пред свободата Костов избра сигурността

Депутатите пак си приеха промените в НПК. Пред свободата Костов избра сигурността

Депутатите пак си приеха промените в НПК. Пред свободата Костов избра сигурността

Мнозинството депутати отхвърли ветото на президента върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Те ги приеха отново така, както ги бяха гласували през март. 

Георги Първанов върна промените, защото смята, че са опасни за правосъдието т.нар. резервен защитник, който заменя неявил се адвокат, като и съдебни режения, взети само по доказателства от СРС и тайни свидетели.

Системата отчете, че са гласували 183 народни представители, от тях 131 „за”, 50 – против и 2 „въздържали се”. Михаил Миков от БСП поиска прегласуване, тъй като в залата е имало по-малко хора, отколкото са гласували. Искането на Миков предизвика шумни коментари, че е невъзможно да се гласува от името на друг депутат, тъй като не са отрязали ничии пръст. Въпреки всичко се стигна до прегласуване и промените в НПК бяха приети пак с 131 гласа „за”, 47 „против” и двама „въздържали се”.

ГЕРБ, "Атака" и сините гласуваха заедно.

Костов: Свободата или сигурността? Избирам сигурността------------

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че като се гледат промените в НПК, трябва да се претеглят понятия като свобода, справедливост, сигурност. "Важно е къде се поставя ударението - върху правата и свободите или върху сигурността. Когато се обсъжда НПК, центърът е поставен върху сигурността. Уважавам мнението на тези, които поставят в центъра човешките права и свободи. Но аз съм от тези, които искат да подкрепим действията на съда да постигне силен превес върху престъпността. Аз заставам на страната на сигурността и искам да застана силно до тези, които са потърпевши. Аз знам, че държавата не може да бъде на 100 % справедлива. Недвусмислено ясно е, че политиката на ГЕРБ по отношение на смазване на организирана престъпност се посреща добре от хората. Ако имаме една ръка и с нея трябва да гласуваме, не можем да гласуваме и за свободата и за сигурността. Аз ще гласувам за сигурността. Много често в живота така се прави – избира се едно, не могат да се вземат и двете неща”, каза Костов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ