Желязната църква в Истанбул приюти хиляди българи за Великден

Желязната църква в Истанбул приюти хиляди българи за Великден

Желязната църква в Истанбул приюти хиляди българи за Великден

Множество българи посрещнаха Великден в църквата „Свети Стефан” в Истанбул, съобщи „Дарик радио”. Службата, изнесена от пристигналия специално за празника от България Деволски епископ Теодосий, започна  в 23,00 часа и продължи до полунощ. Тогава се извърши ритуално обикаляне със свещи и размяна на поздравления и даряване с боядисани яйца и козунаци.

Църковният двор и храмът на Желязната църква край Златния рог бяха препълнени с хора, дошли от България. Те имаха възможност да видят огромното боядисано великденско яйце, направено от гипс и поставено в двора. То е високо около метър и половина и се осветява отвътре, което му придава цветен и приказен ефект. Яйцето е създадено по идея на общността на българите в Истанбул за спомен на техните сънародници от България.

В българската екзархия в истанбулската община Шишли, и по-специално –в в църквата „Свети Йоан Рилски”, също бе изнесена служба за Велика събота. Тя бе ръководена от отец Ангел – свещеник на българските църкви в Истанбул. Тук присъстваха истанбулските българи, тъй като църквата „Свети Стефан” не можа да побере всички желаещи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ