Имената на осем приближени на Цветан Василев под сигнал до главния прокурор

Имената на осем приближени на Цветан Василев под сигнал до главния прокурор

Имената на осем приближени на Цветан Василев под сигнал до главния прокурор

Факсимиле от писмо-сигнал до главния прокурор се разпространява от няколко часа в онлайн медиите. То е подписано от 8 души, които се представят като „служители на инвестиционен посредник и финансова къща „Фина” или роднини и приятели на служители на същите дружества и/или на Корпоративна Търговска банка” АД.

В края на писмото са посочени като подписи имената им сред които личат това на Бисер Лазов, Иван Стойков, Людмила Петрова. Лазов и Петрова са смятани за едни от най-близките хора на банкера Цветан Василев, като показанията на Лазов доведоха до арестите на четирима служители от КТБ. Двамата фигурират в управите на фирми, свързани с Василев, а Теодора Танева бе вторият свидетел, дал доброволно показания срещу Василев, заедно с Лазов.

Иван Стойков пък е в управата контролираната от банкера фирма „Бромак”, както и на финансовата къща"Фина". Останалите имена под писмото са Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева, Тихомир Иванов.

В разпространеното факсимиле е описана схема, според която Василев е наредил отпускането на кредити за общо 3,5 млрд. лв.  на свои фиктивни фирми, формално водещи се като собственост на негови приближени и служители на КТБ. Като управители и членове на управителни съвети са били записани повече от 200 души в общо 120 дружества. Техен реален собственик е бил Цветан Василев.

Прокуратурата е потвърдила през bTV, че действително е получено такова писмо до главния прокурор.

Всеки един кредит от банката бил одобряван лично от Василев. Лицата, представляващи дружества кредитополучатели, подписвали предоставените им от банката договори, без да имат представа за целите и изразходването на кредитите, се твърди още в писмото. По този начин Цветан Василев реално играел ролята както длъжностно лице, така и на краен получател (бенефициент) на парите, се обяснява в сигнала до прокуратурата, посочват авторите на сигнала.

„Ето защо, ние заявяваме, че притежаваните и/или управлявани от нас дружества, ведно с извършваните от дружествата сделки, в т.ч. кредитирането, са дружества и сделки на Цветан Василев”, се посочва още в писмото.

Тъй като самият Василев, по техни твърдения „от началото на месец юни, 2014 г. се намира в чужбина и не е заявил по един достоен начин своята отговорност за ситуацията, с което да освободи нас и нашите колеги от формалната ни роля на собственици и/ или управляващи дружествата кредитополучатели, а с това и от отговорността ни за десетки те милиони кредитни задължения”, те се чувстват „излъгани и поставени в безизходно положение да притежаваме или управляваме дружества с огромни кредити без никаква представа как тези кредити ще се връщат към КТБ, като някои от нас са поставени пред перспективата да дават обяснения пред компетентните разследващи органи и/или данъчните органи и/или пред перспективата да преминат през несъстоятелността на дружествата и да понесат последствията от всичко това”.

Осмината се жалват още, че в момента са без работа, без трудови възнаграждения и без възможността да се регистрират на борсата дори, защото се водят собственици и управители на търговски дружества. Затова настояват държавните институции и квесторите на КТБ да вземат отношение и да намерят решение на проблема им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ