Медиите прекалявали с вещанията колко студена ще е тази зима

Медиите прекалявали с вещанията колко студена ще е тази зима

Медиите прекалявали с вещанията колко студена ще е тази зима

Тази зима ще бъде по-хладна, но необичайни минусови температури не се очакват. Това твърди Веселин Александров, директор на департамент „Метеорология” в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитиран от "Фокус". Според него тезата, че тази зима ще бъде най-студената от последните 1000 години, е преекспонирана в медийното пространство.

„Регионалните климатични центрове прогнозират наистина по-ниска температура на въздуха през идващата зима, но пък има и такива модели като на Световния климатичен център в Китай, които прогнозират по-висока температура в Европа през зимата. Нещата са все още неясни и относителни”, каза Александров.

НИМХ използва данни от европейския, американския и други регионални центрове и прави обобщени климатични прогнози, които са за по-хладна зима. „Но нашият институт не стои зад такива необичайни минусови температури, каквито се прогнозират”, подчерта той.

„Както зимата се очаква да бъде студена, така има вероятност да бъде и по-топла. Няма единна оценка какво ще бъде времето в Европа през следващите няколко месеца. Температурите няма да бъдат апокалиптично ниски, както представят някои от медиите”, твърди метеорологът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ