нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 10 000 излязоха на национален протест срещу поскъпването на тока (фоторепортаж)

Снимки: Дияна Георгиева
 

Не на енергийната мафия и на кражбите в системата – под този призив, над 10 000 души в цялата страна от работодателските организации и синдикатите излязоха днес на национален протест срещу планираното поскъпване на тока за индустрията.

Най-внушителни бяха протестите в София, където многохилядно шествие се събра пред Министерски съвет и с лозунги и скандирания се отправи към сградата на КЕВР, а след това и към парламента.

В протестите се включиха общо около  8 000 души от работодателските организации – са АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП и 2 000 от трите синдиката - "Подкрепа", КНСБ и Независимост. 

„Синдикати и работодатели се обединяват, за да кажат НЕ на енергийната мафия”, заяви пред парламента един от говорителите на протеста, Евгени Иванов - изпълнителен директор на КРИБ. „Имаме три дни да наблюдаваме КЕВР”, добави той и декларира, че в петък, когато се очаква Комисията по енергийно и водно регулиране окончателно да вземе решение, работодатели и синдикати отново ясно и на висок глас ще изразят позицията си

"Стига лобистки закони. Подкрепата на всеки лобистки закон е удар срещу индустрията, нарушава конкурентоспособността, води до намаляване на работните заплати", заяви Светослав Глосов от Българската строителна камара. 

Паралелно с протеста в София, митинги и шествия имаше и в много други градове в страната.

В Стара Загора

се събраха над 3000 души от 70 предприятия. Бизнесът в региона заяви решимост да отстоява до край исканията си, защото ако токът поскъпне с 15 до 20 процента, това означава предприятията отново да изпаднат в криза. А в момента се отчита ръст на производството.

В Русе

Работници от няколко предприятия от леката промишленост направиха протестно шествие от Западната промишлена зона до центъра на града с плакати, вувузели и барабани в знак на несъгласие с готвеното увеличение на цената на електроенергията.

още от България