Най-интересното във вестниците на 12 март, петък

Най-интересното във вестниците на 12 март, петък

Най-интересното във вестниците на 12 март, петък

Ключовата дума днес е импийчмънт. Понеже президентът, нарочен за сваляне от ГЕРБ, ще даде пресконференция, за да отговори на обвиненията, че е нарушил конституцията, като е записал разговора си с вицепревиера Симеон Дянков, вестниците са обилно изпълнени с коментари. Е, коментаторите съвсем не са безпристрастни, защото са работили на високи длъжности в различни партии и правителства, но важното е, че има какво да кажат.

ГЕРБ тества коалиция за президентския вот, коментира в "Труд" Васил Гарнизов, политолог и бивш зам.-министър от правителството "Костов". "Като че ли същинското краткосрочно намерение на политическото ръководство на ГЕРБ е да отвори един продължителен политически дебат, който да притиска президента и да ерозира публичния му образ, без да застрашава статуса му на държавен глава. Едновременно с това, в дългосрочен план вероятно наистина се проверяват възможностите на една бъдеща коалиция на предстоящите избори за държавен глава", пише Гарнизов.

Коментарите в "Дневник" са даже два. Шоуто на войната, или внимавай какво си пожелаваш е текст от Стояна Георгиева, която беше шеф на правителствения пресцентър по времето на Иван Костов. "Обявената война е лоша новина за премиера Бойко Борисов, тъй като ограничава възможностите му за лавиране и за ситуационни компромиси, които са съществена част от политическия му арсенал. Пътят му за примирие с президента вече е затворен", смята Георгиева. Вторият коментар е от Александър Маринов, някога шеф на софийското БСП. Зенитен залп по къртица е неговото заглавие, оценката е, че Първанов е виновен, но няма как да бъде свален от власт, а призивът е правителството да разкрие кои ще финансират Първанов в новия му политически проект и да им отнеме ресурсите. "В края на краищата едно от най-неприятните неща за къртицата е да я извадиш на светло", заключава бившият социалист.

Въобще, на бившите и сегашни леви закачката между ГЕРБ и Първанов някак не им допада. Защо Първанов нападна с атомна бомба един комар, пита в "Сега" Юрий Асланов, член на НС на БСП.

"24 часа" се занимава с надхитрянето, което си спретнаха в четвъртък парламентът и президентът. За да си осигурят пряко излъчване по държавната теливизия, вчера те по няколко пъти сменяха часовете, в които ще се покажат на народа: Цецка Цачева въртеше началния час на парламентарния контрол, а президентът - началния час на пресконференцията си. Нов тв ред: депутати, ски, Първанов, обобщава "24 часа".

Всъщност я стига с тая политическа драма, че да не пропуснем по-интересни случки. Васил Божков излиза от пътните си фирми, съобщава "Стандарт" в кратка дописка. Ако това е някакъв импийчмънт, ще бъде значително по-интересно да го следим.

"МениджърНюз" ви желае приятно четене!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ