Най-интересното във вестниците на 18 ноември, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 18 ноември, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 18 ноември, четвъртък

Шизофрения броди по жълтите павета. Шизофренията на властимащите - от законодателната, изпълнителната, съдебната и четвъртата власт. Някъде по-явна, някъде по-скрита, но все опасна за обществото. С извинение за драматичното начало, но ще се уверите сами.

Конфискуват имоти без присъди, съобщава "Труд". "Гражданска конфискация на имоти на хора и фирми без присъди за извършени престъпления предвижда последният, четвърти поред вариант на закона “Попова” срещу “незаконното имущество”. След месеци мълчание той бе публикуван в сайта на Министерството на правосъдието вчера. Комисията “Кушлев” 16 месеца ще работи “на тъмно”, без проверяваните да знаят, че имуществото им е под угроза от отнемане. На практика комисията ще рови и по анонимни сигнали. От имоти ще бъдат лишавани наследници на починали, трети лица и прочее", пише вестникът. Каква ти комисия "Кушлев", това не е КК, а истинска ЧК.

Даваш мръсни 240 000, изпираш 60 000 лв., е заглавието на същата тема в "24 часа". Ето откъде излиза то: "За първи път законът дава възможност на незаконно богатия да спаси част от имуществото си, стига обаче то да не е огромно, а до 300 000 лв. Ако сключи спогодба с комисията "Кушлев", му оставят 20% от атакуваното "богатство". Останалото дава доброволно на държавата." Дописката започва така: "Комисията "Кушлев" ще проверява всички, които демонстрират благополучие и охолен живот, а не само уличените в престъпление. Под прицела й ще попадат обикновени граждани, бизнесмени, политици и магистрати с палати, яхти, луксозни джипове, за които прокуратурата няма данни да са нарушили който и да е закон". Данъчните не работят ли  същото? Защото е нужна специална комисия със специални, че даже и разширени правомощия?

"Сега" набляга на друга "лимонка" в закона за конфискацията - Властта все пак пуска анонимните сигнали за незаконно имущество.

Това, изглежда, става любим похват на управляващите - Общините ще могат да начисляват данъци по анонимни сигнали, пише "Дневник".

Още? Вижте това Аню: Президентът иска да точи информация от разведките ("Труд"). "Военният министър Аню Ангелов обвини вчера президента Георги Първанов, че иска да вкара свой човек на върха на военното разузнаване, за да може да захранва с информация политическия си проект АБВ", цитира вестникът. Извинявайте, каква по-точно информация събира военното разузнаване, та военният министър се опасява, че може да захранва политически проект? И каква е гаранция, че не захранва ГЕРБ?

А какво да кажем за шизофренията и течащия скандал около прословутото изказване на вътрешния министър Цветанов, че бившият главен прокурор Никола Филчев е разследван за поръчителство на две убийства? Във вторник може да не ви се е вярвало, че шизофренията ще се засили, ама не сте познали. В сряда сутринта Филчев овърша всички телевизии (в тази връзка, моля, погледнете карикатурата на Христо Комарницки) и съвсем правилно съобщи, че Цветанов върши беззаконие. Добави, че министърът си мисли, че така ще се хареса на американското посолство. И - изненада! - броени минути след това Джеймс Уорлик отиде на крака в МВР, Посланикът на САЩ обсипа Цветанов с хвалби ("Сега").

Най-голямата похвала беше, че "МВР шефът Цветан Цветанов е предприел действия срещу организираната престъпност и корупцията, каквито западните служби не са виждали в България през последните 20 години". И за беля какво се разчу малко по-късно? Оправдаха бившия военен министър Николай Цонев ("Труд") - онзи, нали си спомняте, с шумния, показен арест, падането на колене, белезниците и т.н. Оправдан бе и бившият директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев за злоупотреба с пари по САПАРД. И моралната битка не върви към спечелване, коментира "Дневник".

Безспорна шизофрения е когато в една (политическа) глава битуват (почти) едновременно две мнения. Пример? Ето: ГЕРБ дава заден за закриването на БАН ("Сега"). 

Причините за отмяната на цифровизацията - поне официално съобщените - също звучат шизофренично. Още четири години аналогова телевизия ("Дневник"), защото го нямало "значителния финансов ресурс, който трябва да осигури Министерството на отбраната за освобождаване на честоти - около 200-300 млн. лв." Всъщност тези честоти да не са някакви тунели, от които с кирки трябва да се изкъртят военните работи? Тайни и непонятни за обикновения журналистически ум са тези неща, но пък е съвсем явно и понятно, че губим всички като зрители. Вместо да гледаме поне 30 висококачествени програми от мултиплексите, ще гледаме само 5 национални ефирни (2 от които почти национални), а ако искаме още, ще си плащаме на кабеларките. В чий телевизор е грешката, пита в тази връзка "Труд".

На върха на класацията обаче е Идея - реставрация на тоталитаризма ("Труд"). "Възстановка на мавзолея на Георги Димитров ще привлича посетители като главна атракция в бъдещия музей на тоталитарното изкуство. Това разказа културният министър Вежди Рашидов. Идеята е да се използва бункерът в двора на бившата сграда на тв 7 дни до КАТ. “Там има бетонен бункер, върху него ще направя едно лятно арт кафе. А под него ще сложа вратите на мавзолея, които аз лично съм купил нарязани и съм ги претопил. Ще ги възстановим, саркофага на Димитров - също, ще направим восъчни глава и ръце на Димитров, ще възстановим в зелен, тъмен гранит мрачната атмосфера вътре в мавзолея... А на един екран ще текат кадри: как българският народ за 24 часа изгражда това, манифестациите, вълненията, плачът на хората на погребението му, след това изгарянето на Димитров, събарянето на мавзолея..."

Хайде стига толкова, отиваме да си пием хапчетата.

"Мениджърнюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

Милионер можеш да станеш и с честен труд, интервю с Огнян Донев,  председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, "Труд"

Асен Ошанов: Екипът около царя не бе добре подбран, "Труд"

Отивам в Либия да закърпим диалога, интервю с външния министър Николай Младенов, "24 часа"

Катаджийско тото: малки суми, редовно. Как да го спрем, Тихомир Безлов, "24 часа"

Илюзорната победа над престъпността, "Дневник"

Първанов излетя от външната политика/Президентът изпадна в абсурдната ситуация да пита гостите си за какво идват в България, Светослав Терзиев, "Сега"

Да бутнем ЮНЕСКО, плевнята да остане, Мартин Карбовски, "Стандарт"

Пънкът там, където лайното е норма, Калин Руменов, "Новинар"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ