Окупираха и Великотърновския университет

Окупираха и Великотърновския университет

Окупираха и Великотърновския университет

321 аудитория на Великотърновския университет е окупирана от около 20 студенти, които протестират в подкрепа на колегите си от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, предаде „Фокус”. Пред аудиторията има разпънат транспарант с надпис: „Окупация”.

Исканията на студентите са: подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване, за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят, повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството. Окупацията ще прочете със следните условия: ще бъде установен студентски контрол върху аудитория 321; учебният процес ще продължи както до момента в другите аудитории, ще се опази имуществото на университета; ще се оказа абсолютно безусловна подкрепа към университетското ръководство, като протестиращите се надяват да получат също подкрепа. Ще бъдат насърчавани дейности с научен характер. 

„Ние сме политически неангажирани, действията ни са продиктувани само и единствено от желанието за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат”, казаха протестиращите студенти.

Ръководството на Великотърновския университет се опита да проведе преговори със студентите-окупатори. Заместник-ректорът по учебната дейност на университетa Милен Михов призова студентите да освободят аудитория 321 за провеждане на нормален учебен процес. Той ги покани на разговор в кабинета си, но студентите отказаха. Те заявиха, че ще продължат окупацията на аудиторията, дори и през нощта. По повод срещата с евродепутата Филиз Хюсменова, която е насрочена в аудиторията за 14:30 часа, студентите казаха, че могат да позволят да се проведе, но с тяхно присъствие. 

Студентите са започнали събиране на подписка в подкрепа на окупационния режим в 321 аудитория. Ръководителят на протестите Светлин Тачев заяви, че само за половин час са се подписали 50 студенти. В 18:00 часа ще се проведе студентско събрание за уточняване на действията им оттук нататък. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ