Под 5% от българите имат доверие на здравеопазването

Под 5% от българите имат доверие на здравеопазването

Под 5% от българите имат доверие на здравеопазването

Здравеопазването у нас се ползва с доверието на една 4,8% от българите. 48 на сто от хората казват, че то е лошо. Това каза за БНР доц. Лилия Димова – национален координатор на Международната програма за социални изследвания. Тя е провела проучване, свързано с отношенията между лекари и пациенти в страната. По думите й България води класацията по "болно здравеопазване" в Европа.

По-голямата част от пациентите, участвали в изследването, обясняват причините за развиването на тежките болести с бедността, нездравословния начин на живот и замърсената околна среда. Три четвърти от тях казват, че здравната система в страната не работи добре. 82% смятат, че родното здравеопазване има нужда не просто от реформи, а от кардинални промени.

Половината българи отиват на лекар само при тежък здравословен проблем, подчертава доц. Димова. Една пета от тях първо опитват самолечение. Сред хората има ниско доверие към лекарското съсловие. Въпреки това българите смятат, че лекарите и медицинските сестри са ощетени в заплащането си. Мнението им не е същото за зъболекарите. „Половината от хората твърдят, че нашите лекари са добри специалисти, но не всички, не и повечето дори; че нашите лекари са загрижени за пациентите си, но само някои”, обясни още в ефира на БНР доц. Димова.

Същевременно лекари отбелязват, че българите не са най-болната или инвалидизирана нация в Европа. 82% от пациентите в България нямат проблем да ходят на работа и да вършат ежедневните си ангажименти заради инвалидност или тежък здравен проблем, който им пречи. За сравнение, този процент е по-нисък за цяла Европа – средно 74. България като нация е по-малко инвалидизирана от Холандия, Германия, Норвегия, Франция, Финландия и Словения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ