Почина Валери Петров

Почина Валери Петров

Почина Валери Петров

На 94-годишна възраст си отиде големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, съобщи БНР. Той бе приет в петък във Военномедицинска академия в София в тежко състояние след прекаран инсулт. 

Валери Петров беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор. Валери Петров ни остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир.

Валери Петров всъщност е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Ще го запомним като непоправим оптимист. 

Той е лекар по образование, дипломиран през 1944 г. Работил е в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север". През 2010 г. прибави към колекцията си от награди и отличието от Българското национално радио "Сирак Скитник" за цялостно творчество. Това беше в годината, в която навърши 90.

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ