Правозащитници обвиниха Цветанов в сексуална дискриминация

 Правозащитници обвиниха Цветанов в сексуална дискриминация

Правозащитници обвиниха Цветанов в сексуална дискриминация

Българският хелзинкски комитет възропта срещу изказване на МВР-шефа и го обвини в сексуална дискриминация. В отворено писмо до министър Цветан Цветанов организацията недоволство от негово изказване в предаването „На 4 очи" от 25 април, в което той засяга и анализира явлението „зависимости на съдиите”.

„Говорейки за "зависимости на съдии, на прокурори, на следователи" споменавате "Икономически [зависимости], които също са свързани и с наркотици. Свързани са и с други сексуални ориентации", пишат правозащитниците. "Според изказването Ви сексуалната ориентация е едно от онези "неща и факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване", посочват от Хелзинкския комитет и допълват, че сексуалната ориентация на човека не е и няма как да бъде разглеждана като фактор за (не)изпълнението на служебни задължения.

От Хелзинкския комитет настояват министър Цветанов публично да оттегли заявлението си, поругаващо различната сексуална ориентация като фактор за професионална и политическа неадекватност.

„Дължите на гражданите публично пространство, свободно от хомофобия и всякакви други предразсъдъци, унижаващи хората. Вярваме, че ще поемете тази своя отговорност!”, завършва с предизвикателство писмото.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ