Първият мандат за съставяне на правителство връчен и върнат

Първият мандат за съставяне на правителство връчен и върнат

Първият мандат за съставяне на правителство връчен и върнат

Първият проучвателен мандат за съставяне на ново правителство след гласуваната по обед оставка на кабинета "Орешарски" бе връчен от президента още днес следобед след проведените при него политически консултации, както изисква Конституцията. На срещата в президентството всички парламентарни сили без "Атака", чието ръководство не се яви, са декларирали, че в рамките на това Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозиноство, съобщи лично държавният глава. След това, както повелява процедурата и в присъствието на журналисти, той връчи папката с проучвателния мандат на най-голямата парламентарна сила според резултатите от последните избори за Народно събрание, която е ГЕРБ.  Папката получи лидерът на партията Бойко Борисов, който веднага след това върна мандата.

„Искам да информирам обществеността, че в рамките на конституционна процедура днес връчвам мандат за съставяне на правителство в 42-то Народно събрание на най-голямата парламентарно представена политическа сила, а именно ПП ГЕРБ. С писмо и съгласно Чл. 99, Ал. 1 от Конституцията ПП на ГЕРБ излъчи за кандидат за министър-председател Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ. На база на това писмо аз връчвам мандат и възлагам на Бойко Борисов да състави правителство. Заповядайте, г-н Борисов”, каза Плевнелиев .

"Благодаря и не го приемам", отвърна Борисов. Още преди седмици той обяви, че ГЕРБ няма да съставя кабинет в рамките на това Народно събрание.

„Във връзка с връчения от мен мандат за съставяне на правителство получавам отказ за съставяне на правителство от Бойко Борисов”, отбеляза държавният глава, който също получи папка и прочете съдържанието й: „Във връзка с възложения мандат за съставяне на правителство като кандидат за министър-председател от ПП ГЕРБ заявявам, че връщам мандата и отказвам да предложа състав на Министерски съвет” с подпис на Бойко Борисов." ПП ГЕРБ няма да състави правителство в рамките на 42-то Народно събрание и връща мандата, подчерта президентът

След това Плевнелиев обясни, че утре ще връчи мандата на втората по големина парламентарно представена политическа сила, а именно Коалиция за България.  Третата парламентарна сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство е ДПС, уточни президентът Плевнелиев и изрази надежда "заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите – 5 октомври, както и с указ на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и назначено служебно правителство."

Междувременно председателят на Парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов коментира на излизане от консултациите при президента, че според него Плевнелиев действа прибързано. "Самият факт, че в днешния ден, когато се приема оставката на правителството се свикват толкова бързо консултации се създава нервно усещане и напрежение. Няма нужда от такова бързане. Ние заявихме нашата категорична позиция, че в рамките на това Народно събрание не може да бъде създадено ново правителство.", каза той.

 „Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили и народът.", поясни държавният глава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ