Снимки на деня: Божидар Димитров поръси Бойко Борисов със светена вода

Снимки на деня: Божидар Димитров поръси Бойко Борисов със светена вода

Снимки на деня: Божидар Димитров поръси Бойко Борисов със светена вода

Сбъдна се едно от съкровените желания на директорът на НИМ проф. Божидар Димитров да "окъпе" лично премиера Бойко Борисов със светена вода от извора в комплекса „Стара Плиска" в първата българска столица.

Самият Борисов (б.р. или на-вероятно пиарите му) отрази ритуала с богата галерия от снимки в профила си във Фейсбук и разказ от първо лице:

"Днес с министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски направихме обиколка из комплекс „Стара Плиска”. Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица. Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме „Свещения кладенец”, в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания.

Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца. Част от комплекса са Голямата Базилика, която е дълга почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град. Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км. Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя. Надявам се, комплексът „Стара плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години."

Смята се, че в "Свещения кладенец" е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. За реликвата съобщи преди седмица проф. Божидар Димитров и още тогава си пожела да окъпе в него за здраве и успех Бойко Борисов, а за да е сигурно, че ще има достатъчно вода, се осигури и помпа с направен жест от местен бизнесмен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ