Странно, уж е криза, пък доходите растат

Странно, уж е криза, пък доходите растат

Странно, уж е криза, пък доходите растат

Невероятно, но факт – насред разгара на кризата и безработицата у нас националната статистика извади данни, според които доходите ни са нараснали през първото тримесечие на тази година.

Доходи...

Спрямо същия период на миналата година, те са скочили с 5,7% като средно за страната са по 887 лв. на човек от домакинство, твърдят от НСИ. Първенец по този показател е София с доход, средно на човек от домакинство 1159 лв., следвана от Варна – 919 лв. и Стара Загора – 909 лв.

На другия полюс са Търговище с 742 лв. доход на човек от домакинство, Благоевград с 751 лв. и Кърджали също с 751 лв, твърдят статистиците.

Основният източник на лични и семейни приходи според данните се оказва работната заплата, която формира 51 на сто от общия доход, но относителният дял на този източник намалява с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

Увеличава се относителният дял на доходите от пенсии, който достига до 31,4 процента през първото тримесечие на 2010 г. срещу 27.0% година по-рано.

Как сме усетили по джоба си нарастването на доходите става ясно от данните за разходите.

Разходи...

През първото тримесечие на 2010 г. средно на лице от домакинство са харчени 764 лв., което е с 3,5 на сто повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Основната част от разходите, или 86 на сто са потребителски, а 3,5 на сто са отишли за погасяване на данъци.

И тук начело е София, където средно на член от домакинство е изхарчено по 976 лв. Следва я Стара Загора - 793 лв., и Варна със 785 лв.

Най-пестеливо живеят в Търговище със 616 лв. среден разход на човек от домакинство, Добрич – 631 лв., и Разград – 637 лв.

Най-много пари у нас хората отделят за храна, става ясно още от отчетите на НСИ.

През първото тримесечие на 2010 г. тези харчове заемат около 36% в общия дял на семейните разходи. От сметките става ясно, че в градове като Кърджали, Силистра и Кюстендил този процент дори леко надхвърля 40. В София обаче той е 34,6.

При покупките на хранителни стоки статистиката отбелязва значително увеличаване на потреблението на плодове, което спрямо първото тримесечие на миналата година е нараснало с 1,4 кг. средно на човек от домакинство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ