Строителството на Карадере започва по план – през септември

Строителството на Карадере започва по план – през септември

Строителството на Карадере започва по план – през септември

Ще бъде ли застроена една от най-дивите местности у нас – Карадере? По всичко личи, че това ще се случи. Въпреки протестите на еколози и обикновени граждани, инвеститорът, който получи разрешение да изгради ваканционно селище в местността, планира да започне строителството през септември. Това заяви в ефира на bTV Скот Пъркинс, член на борда на директорите на „Мадара Юръп”.

„Строителството на Карадере ще започне да се реализира по плана, представен и от министър Драгомир Стойнев и одобрен от Министерския съвет“, заяви Пъркинс.

Миналата седмица друг представител на инвеститора Тим Чадуик изрази пълна увереност, че необходимите документи за екологична съвместимост ще бъдат получени.

След като изтъкна, че инвеститорът е провел „дълга борба” и е контактувал с различни представители на българските правителства, Чадуик отказа да посочи кой е бил „най-услужлив” с аргумента, че ще „загуби приятел”. Скот Пъркинс определи това като „английски хумор”, който според него е бил неправилно разбран от българската аудитория. „Това е просто един израз, няма приятели в бизнеса”, категоричен бе Пъркинс.

Той увери още, че заявлението за инвестиционен проект на „Мадара Юръп” е било подобрено. „Преди в Агенцията по инвестиции не ни одобриха и ни направиха предписания как да подобрим проекта. Подобрили сме нашето заявление, затова миналата седмица беше одобрено”, коментира представителят на инвеститора.

Той обаче не успя да разсее всички съмнения около проекта, който в средата на миналата година всъщност е предложен от Българската агенция за инвестиции за сертификат Клас А, но е отхвърлен от Министерството на икономиката заради множество законови несъответствия и вътрешни противоречия.

Скот Пъркинс отрече връзката със спрения през 2009 г. проект в местността „Тузлата”. „Шабла не е проект на „Мадара Юръп”, а на „Блек Сий Гардън”. Няма нищо общо с „Мадара „Юръп”, подчерта той.

Разследване на сайта „Биволъ” показва, че зад фирмата стои същият инвеститор, който получи клас А с проекта си за Карадере. „Става въпрос за същия инвеститор чрез една друга негова фирма – „Бългериън пропъртис”. Те вече са били санкционирани, опитали са се да заобиколят закона по същата схема, по която той е бил заобиколен в разрушения строеж „Златна перла”, разказа журналистът от „Биволъ” Атанас Чобанов.

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Решението на правителството е в конфликт с позицията на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 година БСП внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето. Предлагаше се мораториумът, който бе представен лично от лидера на партията Сергей Станишев, да обхваща местностите: Карадере, Иракли Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Тогава БСП настоя екоминистерството да обяви всички тези местности за защитени територии в рамките на парк "Българско Черноморие". Малко над година по-късно същото правителство даде зелена светлина за застрояването на Карадере.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ