Съдът позволи строежа върху несебърските дюни

Съдът позволи строежа върху несебърските дюни

Съдът позволи строежа върху несебърските дюни

Административният съд в Бургас отмени с решение, публикувано на 14 февруари, заповедта на началника на Югоизточен район на ДНСК, забраняваща строителството върху дюните в Несебър. Според съда тя е незаконосъобразна. Така законово основание строежът да не започне отново вече няма. 

Според магистратите началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж на несебърската фирма "СЛЕ груп" за парцела в местността Кокала. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Освен това строителната инспекция трябва да плати и съдебните разходи в размер на 1100 лв.

Намеренията на "СЛЕ груп" са да построят 122 еднофамилни жилищни сгради върху 29 декара дюни. 

Разрешението за строеж на ваканционно селище беше издадено на 20 декември 2012 година от архитекта на община Несебър Валентин Димов. Само десет дни след това екип на Нова телевизия установи, че багерите са влезли и работят. 

Вижте още: Истината за дюните на Несебър

Тогава в телефонен разговор главният архитект Валентин Димов обясни пред телевизията, че няма никакви нарушения. Въпреки празничните дни строителството бе спряно със заповед на ДНСК. 

Веднага след отмяната на забраната върху дюните изникнаха фургоните на строителната фирма, а работниците започнаха да разчистват растителността. 

Еколози веднага протестираха и поискаха от МОСВ да спре строежа. Министерството на околната среда и водите може да направи това само с една заповед, заяви пред в. "Сега" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Според него обаче държавата държи тази територия да бъде застроена. 

Според Белев строежът може да бъде спрян и от директора на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Бургас, както и от РДНСК - Бургас. Коалиция "За да остане природа в България" ще поиска от всички отговорни институции работата по обекта да бъде забранена. Белев обясни, че основание за заповедта може да бъде нарушаване на правилата за "Натура 2000". "Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни", обясни екологът.

Бившият премиер Бойко Борисов "честити" на еколозите багерите на дюните в Несебър. "Сега да им е честито на еколозите. Ще кажат, че злорадствам, но действително злорадствам. Искам да им е мъчно за мене!", коментира той по повод започналите строителни дейности на дюните в Несебър. "Защото аз ги чувах, аз сменях закони, аз спирах закони, слагах мораториуми, за да бъде България чиста. С Лили Павлова носехме блатни кокичета! С ръчички чистехме археология! Една година щъркелчетата чаках на гара Яна с кмета на "Кремиковци". Трябваше да се излюпят щъркелчетата, за да мине магистралата, да могат да отлетят. Така сме гледали екологията. Само мир да е!", каза Борисов.

В началото на годината при друго спорно решение, този път на Върховния административен съд, бе решено община Царево да има действащ Общ устройствен план. Той предвижда пряка промяна на предназачението и урбанизиране на нови площи от 5369,7 ха в защитена зона „Странджа“, което ще увреди защитената дона и местообитанията на защитените видове птици и земноводни в нея. Това доведе до остри реакции от страна на природозащитници и обикновени граждани, които бяха чути от властта, която даде обещание да измени ОУП на Царево и за изработване на нова екологична оценка, която да отговаря на всички изисквания. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ