Черноморец запазва името си

Черноморец запазва името си

Черноморец запазва името си

Референдумът за смяна на името на град Черноморец се оказа неуспешен, след като пред урните застанаха по-малко от нужния брой избиратели. От вота на гражданите обаче става ясно, че те не искат смяна на името на града, коментира „Фокус“. 

Крайморският ни курорт Черноморец запазва името си след проведения в него вчера референдум за смяна на названието му със Свети Никола. Причината е слаба избирателна активност.

Гласували са само 788 души. Действителните бюлетини са 770 или 43,92% от населението, съобщава агенция „Фокус”. 254 души са отговорили с „да“ на въпроса: „Желаете ли да се възстанови старото име на гр. Черноморец – Св. Никола?“ 516 души са посочили отговор „не“. За да бъде успешен референдумът, на него трябваше да са гласували поне 1191 души.

Идеята за преименуване бе на инициативен комитет от 50 местни жители, който пожела да се поправи „историческа несправедливост” и градът да се прекръсти на Свети Никола, разделяйки се с комунистическото си име Черноморец, характерно за бившия Съветски съюз. Според инициаторите с новото име градът щеше да се брандира по-добре и да продава повече апартаменти за отдих, къщи, имоти, почивки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ