Четирима ранени при сблъсъци в Пловдив за Куршум джамия

Четирима ранени при сблъсъци в Пловдив за Куршум джамия

Четирима ранени при сблъсъци в Пловдив за Куршум джамия

Четирима души пострадаха при демонстрация в Пловдив за запазване на Куршум джамия, прераснала в щурмове с бомбички и сблъсъци с полицията, предава Марица.бг.

Ранени са мъж, момиче и две момчета, като все още не е ясно дали хвърлени камъни по полицаите, или от органите на реда. Момичето е с разцепена глава и е откарано в болница. Други две линейки са откарали и пострадалите младежи, чиито наранявания все още не са известни. Мъжът е с рана на челото и е превързан на място. Той твърди, че е ударен от полицай.

Шествието, което ескалира и прерасна в размирици, започна още сутринта с обсада на Съдебната палата, където днес  Апелативният съд гледа на втора инстанция делото за връщане във владение на Главното мюфтийство  на Джумая джамия. През октомври Пловдивският окръжен съд постанови градската управа в Карлово, която досега стопанисваше джамията, да я върне на мюфтийството. Това предизвика вълна от масово недолвство.

Над 2000 души се събраха около Съдебната палата тази сутрин в Пловдив. Сред тях са и близо 400 протестиращи от Карлово, начело с кмета на града Емил Кабаиванов и председателя на Общинския съвет Стойо Карагенски. Там ги посрещна кордон от жандармеристи, което разгневи демонстрантите и те започнаха да хвърлят бомби и димки. Атаката започна на фона на възрожденски песни, изпълнявани от насъбралото се множество и скандирания „Ени-ча-ри!”

Движението по основния булевард "Шести септември" бе блокирано. Малко след 11 часа протестиращите се отправиха на шествие по главната улица в Пловдив към сградата на турското консулство. Когато стигнаха до Джумая джамия, част от тях започнаха да хвърлят камъни, бутилки и самоделни бомбички по сградата. Прозорците на турската сладкарница до джамията бяха изпочупени, а дървената табела на сладкарницата в същата сграда бе подпалена от самоделна бомба, предава още Марица.бг.

В крайна сметка протестиращите бяха отблъснати от полицейски кордон, след което шествието се отправи към Турското консулство в Пловдив, за да иска обяснение от консула за острата му реакция срещу декларацията на Общинския съвет в Карлово за геноцида срещу бъргарите при потушаване на Илинденско Преображенското въстание. Протестиращите искат и оставката на консула.

Централният булевард "Цар Борис Трети", където е основната арена на бойните действия, е целият в камъни и счупени бутилки, черни петна от бомби, предава репортер на  Марица.бг  от мястото на размириците. До момента има един задържан за хвърляне на камъни по жандармеристите.
 В Пловдив спешно са били командировани полицейски подкрепления от София, Пазарджик и Кърджали

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ