Лунно и слънчево затъмнение през април

Лунно и слънчево затъмнение през април

Лунно и слънчево затъмнение през април

През месец април предстои едно пълно лунно затъмнение и едно пръстенообразно слънчево затъмнение, като това са най-впечатляващите космически явления, които се очакват през този месец. Това заяви за „Фокус” директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” Никола Петров.

За съжаление, те няма да могат да се наблюдават от територията на България. Пълното лунно затъмнение ще е на 15 април като максималната му фаза ще е през деня и затова от България няма как да се види. Пръстенообразното слънчево затъмнение ще е на 29 април. То ще може да се види в южната част на Индийския океан и от цялата територия на Австралия и Индонезия, поясни Петров.

Пръстенообразните слънчеви затъмнения са много красиви за наблюдения. Те се случват, когато видимият диск на Луната е малко по-малък от видимия диск на Слънцето и Луната не може напълно да закрие слънчевия диск, като по този начин не се вижда слънчевата корона, но се вижда слънцето като златен светещ пръстен на небето.

Астрономът уточни, че тази година има две слънчеви затъмнения, като второто е частично и ще бъде през месец октомври, но за съжаление и то няма да може да се види от България.

„Като цяло, тази година няма пълно слънчево затъмнение”, уточни Никола Петров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ