Пластмасата застрашава живота в океаните и моретата

Пластмасата застрашава живота в океаните и моретата

Пластмасата застрашава живота в океаните и моретата

Използването на пластмаса става все по-разпространено, но неправилното й изхвърляне застрашава околната среда. Това предупреди ООН, която посочва, че Изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните причинява щети за най-малко 13 млрд. долара и застрашава морските животни, туризма и риболова, предаде „Франс прес”.

„Пластмасите играят много важна роля в съвременния живот, но ефектът от тях върху околната среда не трябва да се пренебрегва", заяви Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда със седалище в Найроби.

„Трябва да се вземат нужните мерки, за да се предотврати възможността пластмасови отпадъци да попаднат в околната среда. Това се изразява в преследване на една-единствена цел - намаляване, повторно използване и рециклиране на пластмасовите отпадъци", допълни Щайнер.

Пластмасовите отпадъци унищожават морския живот, защото са поглъщани от някои животни, като например костенурки и китове, или защото причиняват вреди на естествени хабитати, като кораловите рифове, са казва в доклад на Програмата на ООН за околната среда, цитиран от БТА. В него се уточнява, че пластмасови отпадъци са открити дори в полярния лед.

Програмата на ООН за околната среда изтъква също безпокойството си във връзка с химическото замърсяване, разпространението на инвазивни видове, като например гъбички, върху пластмасови отпадъци и икономическите щети, причинени на туризма и риболова в редица страни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ