Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стивън Хокинг и Зукърбърг започват космическия проект на века

Представете си стотици космически кораби с големината на пеперуди, захранвани от слънчевите лъчи, които се движат с рекордна скорост и пътуват към много далечни от Земята звезди във Вселената, разположени на 4.37 светлинни години - далеч по-надълбоко в Космоса от достигнатото от човешки изследователски машини досега. 

Това предвижда може би най-амбициозният и продължителен проект за космически изследвания в историята - може да не видим финала му до края на нашия живот, посочва CNN. Зад него стоят британският физик Стивън Хокинг, създателят на Facebook Марк Зукърбърг и руският милиардер Юри Милнер. Програмата ще бъде на стойност 100 милиона долара. Тя бе обявена от Хокинг на пресконференция в Ню Йорк.

Целта на разработката е да се създаде съвсем нов тип технология за проектиране и задвижване на сондите за събиране на информация от звездни системи извън Слънчевата и да изпрати нанокораби до Алфа Кентавър - най-близката до човечеството звездна система. 

"Днес се отдаваме на този следващ голям скок в Космоса. Защото ние сме хора и е в природата ни да летим", обяви Хокинг на пресконференцията.

Хокинг, Милнер и Зукърбърг съставят Борда на директорите на мисията, наречена Breakthrough Starshot. Една от задачите й е да се приложи изобретателността на Силициевата долина в САЩ към космическото пътуване.

Проектът е оглавяван от Пит Уордън, бивш директор на изследователския център Ames Research Center в НАСА. Консултанти ще бъдат водещи учени и инженери от света.  Всички те се надяват да изградят стотиците малки космически сонди, всяка от която да е с тежест от няколко грама и да има камери, фотонни витла, захранване, навигация и комуникационно оборудване. Ракета ще транспортира тези нанокораби в Космоса, където те ще се разтворят с малки платна.  Мощни лазерни лъчи от Земята ще тласкат платната, задвижвайки машинките с висока скорост от над 100 млн. мили в час. Това е 20% от скоростта на светлината. Далеч по-бързо е от способността за летене на съвременните космически машини на човечеството.
Наносондите ще пътуват до Алфа Кентавър, където ще съберат снимки и други данни и ще ги изпратят до Земята.
 
Системата Алфа Кентавър е избрана не само защото се намира най-близо до нашата Слънчева система, но и понеже звездата Алфа от Кентавър е едно от малкото места в Млечният път, където е твърде възможно да има условия за съществуването на живот. Смята се, че ако хората търсят интелигентен живот извън нашата Слънчева система, Алфа от Кентавър е един "отличен кандидат". 
 
Лидерите на проекта изчисляват, че най-бързият космически апарат, създаден от хората, днес би достигнал тази звездна система след около 30 000 години. Но вярват, че наноустройствата ще могат да летят 1000 пъти по-бързо в Космоса, което ще им позволи да стигнат Алфа Кентавър след около 20 години. 
 
Със сигурност ще има големи инженерни предизвикателсва, но плановете се основават на технологии, които вече съществуват или е вероятно да станат налични в скоро време. 
 
Авторите на проекта ще се обърнат за помощ към учени от света, като публикуват онлайн идеите публично чрез специален домейн. Така ще създават теми за дискусии и усъвършенстване. 
още от Вселена