нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Война започва между Украйна и Русия?

Украйна мобилизира войските си. 

Снимка: Си Ен Ен

Украинските лидери обявиха, че свикват резервистите, след като Владимир Путин получи разрешение от горната камара на руския парламент да използва въоръжените сили на страната си на украинска територия. Действащият президент Александър Турчинов нареди засилени мерки за сигурност на ключови точки в Украйна, включително около ядрените електроцентрали, предаде Би Би Си.

Въоръжените сили на страната ускорено се привеждат в състояние на пълна бойна готовност, предаде Ройтерс, като се позова на източници от украинското висше военно ръководство.

Новият премиер Арсений Яценюк предупреди, че военните действия от страна на Москва ще бъдат „началото на война и краят на отношенията” между двете страни. Кореспондент на Би Би Си съобщи, че руски войници копаят окопи по границата с Крим. На важни точки по полуострова продължават да патрулират въоръжени руски групи – включително на ключови летища и други комуникационни възли.

Руски военни са атакували 39-ия учебен отряд на украинските военноморски сили в Севастопол, предаде „Украинская правда”. Руски КамАЗ без отличителни знаци е нахлул без позволение през транспортния КПП на военното градче. Въоръжени с автомати лица са обградили базата и заплашили да открият огън. Пленен е украински офицер-парламентьор. Чули са се картечни откоси. В една от сградите е започнал пожар. Местните войски са преградили изхода с БТР-и и се готвят за самоотбрана, като молят журналисти от цял свят да дойдат и да отразят конфликта. 

Руски военни длъжностни лица са конфискували оръжия от радарна база и военноморска база в Кримската автономна република. Военните са принудили персонала на базите да премине на страната на „легитимните ръководители в региона”.

Източник от украинското военно министерство е подчертал, че руснаците са иззели пистолети, пушки и сандъци с амуниции от радарен пост до град Судак и са ги отнесли с кола в неизвестна посока.

Друга група от руски военни е иззела оръжия от украинска военноморска тренировъчна база в пристанищния украински град Севастопол, където руският военноморски флот също има база.

Със заповед на и.д. президента Украйна затвори въздушното си пространство за военни самолети. Турчинов съобщи, че всички летища са под засилена охрана. Той подчерта, че всяка атака срещу военни структури на територията на страната ще се разглежда като пряка агресия от страна на Русия. По думите му решението да се изпратят руски войски към Украйна може да се разглежда като фактическо обявяване на война. 

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната. Министерството на външните работи на Украйна е поканило международни наблюдатели да посетят страната.

Ръководството на НАТО свиква днес извънредно заседание, което започва в 14 часа българско време. На него ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна и ще се търсят начини за мирно разрешаване на конфликта и предотвратяване на военни действия. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да уважава суверенитета и териториална цялост на Украйна.

САЩ са прекратили подготовката за срещата на Г8 в Сочи и заплашват Русия с международна изолация, предаде УНИАН.

„Президентът Обама е дал да се разбере в телефонния си разговор с Путин, че нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна може да повлияе негативно на позициите на Русия в международната общност. САЩ прекратяват участието си в подготвителните съвещания на Г8”, се посочва в прессъобщение на Белия дом, цитирано от Фокус.

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че неговата страна може да се оттегли от срещата на Г8, планирана за юни в Русия, и отзова посланика си в Москва, предаде AFP.

„Присъединяваме се към нашите съюзници в осъждането по най-строг начин на военната интервенция на президента Владимир Путин в Украйна. Тези действия са грубо нарушение на суверенитета на Украйна и са в разрез с международните задължения на Русия”, заяви Харпър.

Политически лидери от цял свят осъдиха действията на Москва и призоваха към мирно разрешаване на конфликта. Президентът на Чехия Милош Земан предупреди Русия, напомняйки за съветската интервенция в Чехословакия през 1968 година.

„Въпреки че абсолютно разбирам интересите на рускоговорящото население на Крим, ние имаме опита от военната интервенция през 1968 година. Мисля, че всяка интервенция предизвиква дълбоко разделение, което не може да бъде преодоляно с десетилетия”, заяви Земан.

Европейският съюз полага всички усилия да търси посредничеството, да се опита да намери допирните точки, за да се опита да избегне най-лошото, а именно военен конфликт или продължителна дестабилизация. Това каза външният министър на Република България Кристиан Вигенин в предаването „Неделя 150“ на БНР. „Това е преди всичко лошо за украинските граждани, но неизбежно ще засегне и България, която е в непосредствена близост до събитията. Освен географската близост, близо 250 хиляди украински граждани от български произход живеят в Украйна. До този момент в районите, в които те живеят, нещата бяха спокойни. Ежедневно следим какво се случва“, допълни министър Вигенин.

„Събитията в Крим приближават нещата до самата Одеса, до Одеския регион, който е съседен и където е концентрирана най-голямата част от българите в Украйна, затова притесненията ни стават повече. В самия Крим по различни данни живеят около пет хиляди българи, граждани от български произход, което само по себе си ни поставя в особена ситуация като страна, която не може само да наблюдава събитията, а трябва да има активна позиция и да се опитва заедно с останалите страни членки на ЕС да търси и да предлага решения“, заключи Вигенин.

още от Горещи точки