Путин приведе Северния флот в бойна готовност за внезапна проверка

Путин приведе Северния флот в бойна готовност за внезапна проверка

Путин приведе Северния флот в бойна готовност за внезапна проверка

Руският президент Владимир Путин е издал заповед за привеждане на Северния флот в пълна бойна готовност от 8,00 ч московско време днес в рамките на внезапна проверка, съобщават руските агенции, като се позовават на министъра отбраната Сергей Шойгу.

Освен това е започнала внезапна проверка на боеготовността на отделни части на Западния военен окръг и на Въздушно-десантните войски.

По думите на Шойгу в мероприятието участват 38 000 военнослужещи,  3360 единици военна техника, 41 кораба, 15 подводници, 110 самолета и хеликоптери. Той  отбелязва, че целта на проверката е да се оценят възможностите на Северния флот за обезпечаване на военната безопасност в Русия в Арктика. Затова ще бъдат подсилени войските на Нова земя и Земята на Франц-Йосиф.

По време на учението руските военни ще унищожат военно-морска групировка на условен противник и ще отработят прехвърлянето на войски със специално предназначение на големи разстояния, казва Шойгу, цитиран от ТАСС.

Агенцията припомня, че внезапните проверки на боеготовността са започнали, откакто Шойгу стана министър на отбраната.

Лента.ру припомня думите на министъра в края на февруари, че постоянното военно присъствие в Арктика е съставна част от общата политика на националната сигурност. Той допусна тогава възможност за въоръжена защита на държавните интереси в Арктика.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ