Лошата наука на „Люси“ и още тайни за филма на Люк Бесон

Кинохитът на Лю Бесон „Люси“, с участието на Скарлет Йохансон, е основан на научна лъжа, пише Wired.

Основната идея на сюжета, че човек използва само 10% от капацитета на мозъка си, не е истина. Тя е мит, който обаче е така достоверно разказан чрез филма, че мнозина от зрителите го приемат за верен, коментират авторите.

Сюжетът на филма пресъздава фантастичната съдба на американката Люси (Скарлет Йохансон), която е отвлечена от свръхбогати и жестоки наркодилъри в Тайпе и принудена да пренесе в стомаха си през границата на страната чрез полет плик с необичаен синтетичен наркотик. Част от субстанцията попада в тялото й и тя се превръща постепенно в свръхчовек, който поетапно започва да открива 20, 40, 90 и дори 100% от възможностите на мозъка си.

„Идеята за 10-те процента не е вярна“, потвърждава Бесон. „Хубавото на филмите е, че в тях можеш да смесиш всичко и накрая то изглежда реално“, казва режисьорът-автор на някои от най-известните екшън герои в историята на киното, като Никита от 90-те години и Леон (1994).

Има и друг научен блъф, на който е основан сюжета – че Люси е кръстена на праисторически скелет на предшественика на човек - Australopithecus afarensis, открит през 1974 г. Въпреки убедителния разказ на Морган Фрийман, който играе ролята на професор във филма, няма такава находка. 

„С началните кадри на хищници и пейзажи от Земята исках да структурирам накъсано сюжетната линия, защото исках хората да бъдат готови накрая да повярват в нещо невероятно“, посочва Бесон. „Ако бях твърде праволинеен, без гепарди, без клетки и нищо друго, щеше да бъде просто трилър и краят щеше да е странен. Имах нужда да подготвя публиката от начлото с внушение от рода на „трябва да сте говоти за всичко“, допълва той.

„Не съм много мъжки ориентиран към супергероите, като например тези от 80-те години, с големите мускули и момичето, което носят на гърба си. Нали знаете историята за Ахил? За мен Ахил без петата не е интересен. Неговата слабост го прави интригуващ. Това харесвам в жените. Трудно е една жена да се състезава с мъж, защото той обикновено е по-силен. Затова тя трябва да е по-умна, по-интелигентна, по-хитра, повече всичко. Трябва да намери друг начин и това е толкова привлекателно! (...) В Люси няма нищо, което Скарлет може да използва реално. Трябваше да изцяло преосмислим движенията на Скарлет, начина й на говорене, израженията й. Тя бе много концентрирана и прагматична, фокусирана в работата. За този тип филм не ти е необходима толкова звезда, нужна ти е актриса“, казва още Люк Бесон. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ