Българо-руски консорциум ще строи "Южен поток" в България

Българо-руски консорциум ще строи Южен поток в България

Българо-руски консорциум ще строи "Южен поток" в България

"Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД ще строи българския участък на "Южен поток". Това бе съобщено днес по време на пресконференция, организирана от "Газпром" и Българския Енергиен Холдинг. "Стройтрансгаз консорциум" спечели конкурс за извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на преносния газопровод "Южен поток" на територията на Република България.

В "Стройтрансгаз консорциум" влизат руската компания ЗАО "Стройтрансгаз" и „Газпроект Юг“ АД от българска страна.

Участниците

"Стройтрансгаз" е строителна компания, която извършва пълен комплекс от работа по инфраструктурни проекти в нефтения и газов отрасъл. Ключовите направления в дейността на компанията включват проектиране, доставка на оборудване и материали, строителство, реконструкция, ремонт и обслужване на обекти на нефтогазова инфраструктура.

„Газпроект Юг“ АД е българска строителна компания, която се занимава с проектиране, доставки на материали и оборудване, както и строително-монтажни дейности. В състава на „Газпроект Юг“ АД влизат "Промишлено строителство - холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Главболгарстрой" АД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД. Това са водещи компании в областта на строителството и инженеринга, които ще строят газопровода с още 110 фирми – подизпълнители с обща численост на персонала над 7 500 души.

Конкурсът

В публичния търг, стартирал през декември 2013 година, участваха 11 кандидати. Измежду участниците в конкурса имаше компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония. Конкурсът се проведе на два етапа. На първия етап подборът на кандидатите се провеждаше въз основа анализ на съответствието на комплектността и съдържанието на представените от кандидатите пакети документи, съгласно условията за участие. На втория етап конкурсната комисия оцени представените технически и финансови оферти на претендентите. По резултатите от извършената оценка на офертите е определен и победителят в конкурса.

Очаква се строителството да започне до края на 2014 година. До 2018 г. ще бъде достигнат пълния капацитет на газопровода от 63 млрд. куб м/газ. Изграждането на "Южен поток" в България ще струва 3,5 млрд. евро. Русия ще отпусне заем от 620 млн. евро без банкови гаранции при срок за погасяване от 22 години и лихва от 4,25%. Заемът ще бъде с 5-годишен гратисен период - по време на строителството, а първите дивиденти се очакват през 2019 г., по думите на Иван Йончев, изпълнителен директор на БЕХ. На територията на България газопроводът ще преминава през 11 области и ще е с обща дължина на трасето около 540 км. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ