ЕРП-тата дължат на НЕК над 318 млн. лв.

ЕРП-тата дължат на НЕК над 318 млн. лв.

ЕРП-тата дължат на НЕК над 318 млн. лв.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)призова електроразпределителните дружества да уредят финансовите си задълженията си към Националната електрическа компания (НЕК) за електрическа енергия. Неплатените суми до момента надхвърлят 318 млн. лв., което на практика води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система.

В тази връзка ДКЕВР е инициирала среща с участието на НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО за дискутиране на проблема и търсене на възможности за неговото решаване.  От Комисията призова страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни, считано от днес.

В случай, че страните не постигнат съгласие и не уредят финансовите си задължения, енергийният регулатор ще предприеме последващи действия в рамките на закона с оглед на това да бъде предотвратено нарушаване сигурността на доставките на електрическа енергия.

От EVN посочиха, че спазват всички срокове за погасяване на задълженията си.

„По повод разпространено днес съобщение до медиите от страна на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК ЕАД) за „задържани и неизплатени задължения от страна на електроразпределителните дружества, за електрическа енергия към компанията“, EVN България Електроразпределение ЕАД заявява, че заплаща в срок и всеки месец всички свои задължения към НЕК ЕАД”, се казва в съобщението на енергоразпределителното дружество, разпространено до медиите

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ