НЕК с нови доказателства за отнемане лицензите на ЕРП-тата

НЕК с нови доказателства за отнемане лицензите на ЕРП-тата

НЕК с нови доказателства за отнемане лицензите на ЕРП-тата

Националната електрическа компания (НЕК) е предоставила в петък нови доказателства по процедурите за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Това стана ясно на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Информацията бе съобщена от председателя на енергийният регулатор Боян Боев, който допълни, че днес няма да се стигне до решение, тъй като ЕРП-тата трябва да се запознаят с новите доказателства, предаде БГНЕС. „На 28 април ще има ново открито заседание на ДКЕВР”, обясни Боев.

Припомняме ви, че днес ДКЕВР провежда заседание за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Процедурата бе стартирана от енергийния регулатор на 19 март заради задължения към НЕК в размер на почти 350 млн. лв. Според разчетите най-много пари дължи EVN – 216,6 млн. лв., следван от ЧЕЗ – 67,3 млн. лв. и Енерго Про – 63,7 млн. лв. ЕРП-тата получиха гратисен период от седем дни да покрият задълженията си, но това не се случи. Според електроразпределителните дружества ДКЕВР няма право да се намесва в търговски отношения между тях и НЕК.

Проблемът в енергетиката започна още през 2012 г. с присъединяването на зелените централи. Тогава за три месеца бяха вкарани в експлоатация близо 1000 мегавата ВЕИ. Така на финала се оказа, че непланираното огромно производство на ВЕИ централите не е включено в цената на НЕК, а оттам и в крайната цена. Последва промяна на методиката от ДКЕВР, с което ЕРП-тата бяха задължени да плащат произведената на тяхна територия зелена енергия, а после НЕК да им възстановява парите. Около 400 млн. лв. по данни на регулатора обаче не са възстановени към момента.

На днешното заседание на ДКЕВР, ако искат да си запазят лицензиите си, ЧЕЗ, EVN и Енерго Про ще трябва да убедят енергийния регулатор, че прихващанията, които правят, са законни и те имат основания да не плащат 348 млн. лв. на НЕК.

От ДКЕВР вече обявиха, че по тяхно мнение прихващанията са незаконни. Както и че с тях се блокира дейността на НЕК и се застрашава сигурността на доставките. За да си получат парите, ЕРП-тата трябва да ги поискат със заявленията за новите цени от 1 юли. Както стана ясно, трите дружества са поискали 8-14% по-скъп ток през деня и 16-26% - през нощта, но не са включили исканията си за зеления ток в заявленията. Те обясняват, че това може да го направи само НЕК.

На днешното заседание на ДКЕВР участват посланиците на Испания, Австрия, Чехия. Посолствата на Франция, Германия и Италия също са излъчили свои представители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ