Шведска двойка измисли гениален начин, чрез който да затопля дома си през зимата

Шведската двойка Чарлз Сацилото и Мари Гранмар решават да прибягнат до помощта на естествената слънчева енергия, за да поддържат дома си топъл и да пестят енергия по време на студените скандинавски зими, пише BrightSide.

Човек би си помислил, че подобна идея ще отнеме твърде много за реализация и ще струва много пари. Семейството обаче се среща с шведския еко архитект Бенгт Варн, който име предлага нещо простичко, но ефективно – да построят парник около дома си, който ще поддържа дома им топъл по естествен път целогодишно.

Бенгт разработва тази идея още през 1974 г. Външната метална структура на неговия парник включва 4-мм дебели стъкла. По този начин климатът вътре ще е умерено средиземноморски дори и отвън да е люта зима.

Къщата на Мари и Чарлз, обвита в стъкло, прилича на нещо, излязло от научнофантастичен филм. Тя обаче си има и други преимущества. Домът й е своеобразен парник и семейството може да си отглежда домати, краставици, смокини и други подобни плодове и зеленчуци, които принципно не могат да оцелеят в студените скандинавски зими.

Нещо повече – благодарение на тази еко идея Мари и Чарлз успяват да спестят наистина много пари от сметките за отопление, а домът им е напълно независим от градската канализация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ