Високо напрежение в Гърция и "да" на споразумението

Високо напрежение в Гърция и да на споразумението

Високо напрежение в Гърция и "да" на споразумението

След драматични дебати гръцкият парламент одобри серията от тежки реформи, поискани от кредиторите срещу нов план за финансова помощ, съобщиха информационните агенции.

Близо час след изтичането на крайния срок, поставен от Еврогрупата, мерките бяха одобрени с голямо мнозинство – 229 гласа от 300-членния парламент, 64-ма гласуваха против, 6-има се въздържаха.

В радикално лявата Сириза противниците на условията на кредиторите бяха 32-ма, начело с бившия финансов министър Янис Варуфакис и председателката на парламента Зое Константопулу, отбелязва Франс прес. Шестимата въздържали се също са от Сириза.

Алексис Ципрас даде да се разбере през последните дни, че няма да подаде оставка, въпреки съпротивата в управляващата коалиция, но ще направи промени в правителството. Вчера по обяд зам.-финансовият министър Надя Валавани подаде оставка.

Най-високо бе напрежението в парламента срещу повишаването на ДДС и пенсионната реформа, докато отвън продължаваше 24-часовата стачка на синдиката на държавните служители, които ще бъдат силно засегнати от мерките на строги икономии.

Ципрас повтори и пред парламента, че не вярва в мерките и те няма да донесат успех на гръцката икономика. Той зави обаче, че единствената алтернатива е хаотичен фалит на страната или временно изключване на Гърция от еврозоната, каквато бе идеята на Германия.

Докато споровете  в парламента са ожесточаваха, на площад Синтагма към 19,30 започнаха да се стичат стотици демонстранти срещу мерките за остеритет. Броят на протестиращите се увеличи до над 12 000. Избухнаха безредици. Протестиращи започнаха да хвърлят коктейли „Молотов”, да палят кошчета за боклук и да мятат камъни. Полицията отговори със сълзотворен газ и към 23,00 ч. демонстрантите се разпръснаха. Според Би Би Си около 40 души са арестувани.

Часове по-рано, още преди да е ясен резултатът от гласуването в Гърция, споразумението бе одобрено от френския парламент с 412 срещу 69 гласа.

Днес то трябва да бъде одобрено във Финландия, а утре – в Германия.

Още днес Гърция очаква спешна помощ от ЕС, за да посрещне неотложните си нужди, както и подкрепа от Европейската централна банка за ликвидността на гръцките банки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ