Страните с най-големи енергийни резерви

Страните с най-големи енергийни резерви

Страните с най-големи енергийни резерви

Русия е страната с най-големи енергийни резерви в света, според класация на Business Insider. Необятната руска шир е дарила нацията под ръководството на Кремъл с огромни природни залежи. В страната има 87 милиарда барела петрол, пресмятат международни специалисти. Русия е осма на планетата по петролни резерви. Доказано, в нея има и 1,163 трилиона кубични фута или над 32,5 млрд. кубични метра природен газ. Тя е втората най-богата на природен газ държава в света. Втора е и по залежи на въглища – смята се, че в нея има 157 милиона тона. Общо, всички тези залежи се оценяват на 40,7 трилиона долара по актуалните цени, с които тези енергийни ресурси се търгуват на международния пазар.

Днес Русия е вторият по големина производител на природен газ в света. По призводство на петрол пред нея се нареждат Съединените щати и Саудитска Арабия. Икономическият й растеж е задвижван от енергийния износ. 52% от приходите в руския федерален бюджет идват от петрола и природания газ. Анализатори смятат, че страната ще продължи да има доминираща роля на световния енергиен пазар през идните години.

Втората най-богата на природни ресурси страна е Иран. В държавата на аятоласите има 157 милиарда барела петрол, 33,6 млрд. кубични метра природен газ. Общо, те се равняват на стойност от 35.3 трилиона долара, съгласно цените в международната търговия на енергийните ресурси.

Със заглавия, доминирани от американо-европейско-иранските преговори за ядрената програма на Иран, е лесно да забравим, че всъщност ислямската република разполага с най-много природен газ на планетата и е четвъртият най-голям производител на петрол. Санкциите, които й бяха наложени от Америка и нейните съюзници с цел да я възпрат от разработването на ядрено оръжие обаче оказаха негативен ефект върху работата в енергийната й индустрия. Те възпряха развитието му и чуждестранните инвестиции в технологичния сектор в страната.

Трета в света по енергийни залежи е Венецуела. Там има 297,6 млрд. барела петрол, 5.66 трлн. кубични метра природен газ, 479 милиона тона въглища. Това се равнява общо на около 34.9 трилиона долара по настоящите цени.

Венецуела може да страда от прекъсвания на електричеството, липса на инвестиции и масивни загуби на държавната компания за добив на петрол в нея, но тя безспортно има общирни енергийни резерви. Понастоящем е осмият в света най-голям износител на петрол. Пресмятания сочат, че в нея има най-големи петролни залежи спрямо всички останали държави. Поясът на Ориноко - петролни пясъци подобни на тези в Канада - съдържа голяма част от резервите й. Смята се, че в него има между 380 и 652 милиарда барела, по данни на Американската геоложка служба. Петролът в Ориноко обаче изисква по-сложни методи за извличане от традиционните. За да впрегне тези обширни залежи в употреба, Венецуела трябва да се преодолее с проблемите си с липсата на инвестиции в нея и инфлацията, която ощетява петролното й производство.

В класацията на страните с най-големи петролни резерви в света следват Саудитска Арабия, САЩ (5 място), Канада, Ирак, Катар, Обединените арабски емирства, Китай (10 място), Кувейт, Туркменистан, Австралия, Нигерия, Казахстан (15 място), Индия, Либия, Алжир (18 място).

Още за енергийните залежи на всяка една от тези държави може да прочетете в първоизточника тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ