Алвин Тофлър: Слушайте младите

Алвин Тофлър: Слушайте младите

Алвин Тофлър: Слушайте младите

- Господин Тофлър, ако началото на новото десетилетие е белязано от най-тежката криза след Голямата депресия, как ще изглежда светът през 2020 година?

- Очаквам негативният период от последните няколко години да приключи и отново да започнем да вървим напред. Не знам колко скоро ще стане това, но ще се случи. 2020 година ще бъде много по-добра от сегашната.

- По-турбулентна или по-спокойна ще бъде средата за правене на бизнес?

- В следващите няколко години няма да има категорично движение надолу или нагоре, а ще има доста колебания. В дългосрочен план обаче нещата все повече ще се подобряват.

- Какви ще бъдат мениджърите след 10 години? По-какво ще си приличат и по- какво ще се отличават от днешните?

- Те ще работят в много по-сложна и разнообразна среда. Сегашните традиционни възгледи няма да бъдат адекватни и в следващите 10 години мениджърите ще възприемат напълно нови подходи към работата си. Рядко ще виждаме случаи, в които един човек остава мениджър на дадена компания или организация за много дълъг период от време. Ще има чести промени, компаниите ще трябва да запазват равновесие в условията на непрекъснати и изненадващи обрати.

- На какви фундаментални промени в обществото ще станем свидетели?

- Няма един отговор на този въпрос. Много зависи от това в коя държава живеем, каква история имаме зад гърба си и т.н. Ще има много вариации, защото не става въпрос за една или две страни, а за цялата планета. Светът ще изглежда съвсем различно след двайсет до трийсет години – тоест в никакъв случай няма да остане такъв, какъвто е днес.

- Какво трябва да направят висшите ръководители, за да се подготвят?

- Това е добър въпрос. Те трябва да бъдат интелигентни и да познават бизнеса на компанията си, но така също трябва да се образоват за различните възможности, които ги очакват в бъдещето. Трябва да разберат, че компаниите и организациите няма да бъдат такива, каквито са днес. Ще има нови организационни форми, нови подредби, нови връзки между части от икономиката, които никога досега не сме свързвали. Това ще бъде продължителен процес на сериозни промени.

- Кои са науките, които трябва да се изучават в училищата по бизнес администрация, за да бъдат  младите подготвени за предизвикателствата, които ги очакват?

- Естествено те трябва да се учат да управляват, но по-важното е да разбират по-големите проблеми, основата, върху която компанията или организацията им ще работи в много по-големи мащаби. Не е достатъчно само да станат добри мениджъри – трябва също да осъзнаят, че трябва да търсят и да наемат интелигентни хора, които разбират по-общата картина на промените, които се случват на пазара, в съответната страна и в целия свят.

- Предричате ли ново преразпределение на световните сили? Кой ще диктува световния ред след 10 години?

- Бъдещето не е предопределено и никой със сигурност не може да знае какво ще се случи. Но е очевидно, че се случват големи промени. Китай не е стария Китай, а влиятелна страна, която става много силна с времето. Някои от традиционните държавни устройства в Европа например могат да бъдат преструктурирани. До 20-25 години ние няма да оцелеем, ако използваме същите организационни структури, които използваме днес, а ще трябва да изобретим нови корпоративни и социални форми на управление.

- По-големи или по-малки ще са шансовете на компаниите и лидерите от малките държави да изпъкнат?

- Трябва да очакваме разнообразие. Много компании и организации ще се движат ту нагоре, ту надолу, ще има голяма активност и тя няма да бъде ограничена само до един формат.

- Как ще се променят потребителите и техните навици?

- Днес потребителите в която и да е област имат много алтернативи. Ако не ви харесва даден продукт или компания, или начина, по който се отнася с вас дадена организация, разполагате с много други варианти. За в бъдеще няма да бъдем зависими от няколко големи компании, ще зависим повече от по-многобройни, в повечето случаи по-малки по размер компании.

- Очаквате ли че регулациите ще се засилят или точно обратното – бизнесът ще оперира в по-либерални условия?

- Това зависи от различните държави и различните периоди. Не е лесно да се отговори на този въпрос. Ще има много разнообразни дейности и по тази причина ще е нужно да има регулации, но не бива да очаквате, че бъдещето ще бъде като миналото.

- Ако погледнем глобуса от къде трябва да очакваме големия икономически бум и най– сериозните опасности?

- Очевидният отговор на този въпрос, който всеки днес би дал, е Китай. Ролята на Китай в световната икономика се променя. Колкото до опасностите, очаквам те да дойдат от бързите промени в политиката, в икономиката, в системите на управление като цяло.

- Богатите по-богати ли ще стават или напротив? А бедните?

- До голяма степен значение има образованието. Ние трябва бързо да го трансформираме, защото то ще бъде решаващо за бъдещето в много сфери. Мисля, че не трябва да гледаме на бъдещето като на праволинейно продължение на това, което познаваме. То няма да бъде права линия. 

- При вземането на важни решения в бизнеса лидерите ще се доверяват все повече на интуицията си, на аналитична информация, на консултантски съвети или на нещо друго? 

- Бизнес лидерите, както всички останали, трябва да бъдат внимателни и винаги да гледат на настоящето като на нещо временно, а на бъдещето – като на нещо, което идва към нас много бързо. И да си задават въпроси – кое ще бъде различно, как мога аз да бъда различен в моята област, в моята индустрия, в моята образователна система и т.н. Не трябва просто да се опитват да поддържат настоящата структура и ценности без промени.

- Какъв съвет бихте дали на българските мениджъри?

- Във всяка страна хората са образовани според съществуващата система. Тя обаче няма да продължи да съществува в същия вид. Затова трябва да обучаваме децата и младите да задават въпроси – как би трябвало да бъде, а не как ще бъде. И да ги слушаме какво ни казват. Съветвам вашите читатели да знаят какво мислят младите, преди да вземат окончателно решение.

Венцислав Савов, за сп. "Мениджър"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ