Борсов спад с глобален мащаб

Борсов спад с глобален мащаб

Борсов спад с глобален мащаб

Фондовите борси регистрираха най-силния си спад за последните няколко години и в момента инвеститорите са на границата на паниката.

Разпродажбите в Азия са най-силни и основателно се смятат за една от причините за масовото бягство от акции по света. Икономическият растеж на Китай се забавя значително, останалите развиващи се пазари също навлизат или вече са в рецесия, а валутите им падат. От Китай идва и първият опит за решение на кризата. Държавата стимулира финансовата система и капиталовия пазар с разширени възможности за инвестиране от пенсионните фондове, като се очаква в рамките на дни да има понижаване на лихвите и ръст на банковото финансиране.

Пазарите в САЩ и Европа все още не са получили стимули за справяне с финансовите сътресения. Спадът на индексите не е с критични размери, но това е достатъчно, за да отложи повишаването на лихвите в САЩ.

Публикуваната стенограма от последното заседание на централните банкери показа противоречивите настроения във Федералния резерв дори и преди да стане ясно, че Китай девалвира юана. В резултат на това щатската валута поевтиня, но инвеститорите не подкрепиха акциите в очакване на положителен ефект за дейността им в чужбина. Корекцията на индексите в САЩ достигна 5% за седмица, докато европейските индекси отчетоха по-силен спад и ускориха движението си надолу.

Германският индекс DAX загуби нови 8% или близо два пъти повече спрямо предишната седмица. С по-слаби, но също така със значителни темпове се обезценяваха индексите във Франция, Италия, Белгия и Великобритания.

Текущата мини-криза на борсите се различава от предишните разпродажби на акции и това може да се види от липсата на съществена реакция при новината за предсрочни избори в Гърция.

Показателно за масовия мащаб на разпродажбите е еднаквото намаление на повечето сектори в САЩ. Изключение е само петролния сектор и добива на суровини, тъй като цените на основните материали падат дори по-силно и това прави акциите им още по-уязвими. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ