нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Героите на "Майки за донорство" са над 1700

Създателките на каузата "Майки за донорството" щяха да са щастливи, ако обществото ни нямаше нужда от тях, но по официално подадени данни, у нас двойките, които се нуждаят от донорски репродуктивен материал, за да имат бебе, са над 40 000. По неофициални са много повече. Мисията на Виктория Георгиева, координатор и член на УС на фондацията и на Мариела Великова, председател и донор на яйцеклетки, е не само да запознават обществото с доброволните начини да се помогне. Те следят за опазването здравето и правата на донорите на репродуктивен материал.

В България донорска програма има от 2010 г. във фондация „Искам бебе“, а от 2014 г., тя вече е организация под наименованието фондация "Майки за донорството". Двете се борят заедно за правото на хората да имат дете. „Майки за донорството“ е програма за донори на репродуктивен материал и след малко повече от година от старта си има над 1743 участници в каузата си да дава начало на нов живот. „Откакто съществува донорската програма в България са родени повече от 634 деца. Очакваме появата на бял свят на още 113 деца.“, казват от „Майки за донорство“. „Участниците в програмата са образовани, добродетелни и съпричастни хора. Те даряват частица от себе си за да се роди нов живот. И остават завинаги в каузата“.

Да си припомним статистиката

Процентът на млади хора с  репродуктивни проблеми се увеличава, като възрастта на нуждаещите се жени от донор пада на 21-22 години. Най-висок процент от жените, които имат нужда от дарение, са с изчерпан яйчников резерв. При мъжете най-често срещаният медицински показател са лениви сперматозоиди. Следват ги претърпени интервенции след заболяване, включително и след успешно лечение на онкозаболяване. За съжаление специалистите напослeдък често попадат на случаи като липсващи яйчници или недоразвити още от раждането. Това е много тревожно и реално не може да се направи точна статистика колко голям може да бъде обхватът на нуждаещите се от донор.

Профил на дарителите

Въпреки че жените донори водят убедително, мъжете започват все повече да се вслушват в проблема, казват от „Майки за донорство“. В по-голяма степен дарителите на сперматозоиди са млади образовани мъже, които осъзнават, че нищо не им коства да помогнат. При жените дарителки е необходимо по закон да са майки – и всъщност желанието да споделиш радостта от това да си

още от Коментари