Доларът падна след заседанието на Федералния резерв

Доларът падна след заседанието на Федералния резерв

Доларът падна след заседанието на Федералния резерв

Федералният резерв на САЩ се включи в надпреварата по обезценяване на валутата на страната и свали долара до най-ниското му равнище от октомври досега. Централните банкери отлагат повишаването на лихвите от веднъж на тримесечие към вероятно не повече от два пъти за тази година. Тази промяна можеше да се очаква предвид негативните лихви и много дефанзивния тон на останалите големи централни банки. Освен това икономическата ситуация в САЩ не може да се определи като безпроблемна.

Пазарът реагира изключително силно на смекчения тон на Федералния резерв и доларът поевтиня. Единната валута се покачи с над един цент спрямо долара след заседанието, като продължи да се покачва на следващия ден. Търговията се стабилизира на равнището от 1.13 EUR/USD в края на европейската сесия в петък, което е близо два цента ръст за седмицата.

Евтиният долар обаче не се харесва на централните банкери в Европа и Япония, които се стараят да свалят валутите си и да подобрят условията за търговия. Засега еврото се задържа в границите на търговията, която виждаме през изминалата една година, но може да се очакват вербални сигнали за отслабване на валутата.

Спадът на долара стана причина за съживяване на цените на суровините. Това ще се отрази добре на световната икономика и на индустрията в САЩ, която отново отчете спад и за която слабият долар и поскъпването на петрола са добра новина.

Причини за нови разпродажби на долара в краткосрочен период няма и е по-вероятно еврото да се придвижи отново към равновесната си точка от 1.10 долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ