Еврото под 1.10 долара

Еврото под 1.10 долара

Еврото под 1.10 долара

Седмицата премина под знака на растящия долар и на очакванията, че финансовите министри и централните банкери на Г-20 ще успокоят валутния пазар и ще заложат на стабилните валутни курсове.

Еврото слезе под равнището от 1.0950 долара в петък, като се върна на нивата на търговия от декември-януари.

Много по-слабо се представя британския паунд, който ускори спада си през седмицата след все по-ясните индикации за възможното излизане на Великобритания от ЕС. Паундът поевтиня до най-ниските си нива спрямо долара от 2009 г. досега. По-важна роля за засилването на долара оказват икономическите новини и частичното възстановяване на фондовите борси по света.

Данните за ръста на щатската икономика през четвъртото тримесечие и за по-високия индекс на инфлация доведоха до покупките на долари. Търсенето на валутата расте, въпреки че в момента преобладават очакванията за влошаване на глобалната икономика и за прекратяване на повишаването на лихвите в САЩ. Централните банкери също забелязват проблемите във финансовата сфера, но не са единодушни, че трябва да бъде направена голяма пауза или че е необходимо да се инжектират нови ликвидни средства в щатската банкова система.

Спадът под 1.10 EUR/USD не показва обръщане на тенденцията на валутния пазар, а е по-скоро част от вече нормалното движение на валутите в широкия диапазон между 1.05-1.15 EUR/USD. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ